Biskupovo pismo prigodom Nedjelje Caritasa

Požeški biskup Antun Škvorčević prigodom Nedjelje Caritasa, uputio je vjernicima Pismo pod naslovom „Bog ljubi vesela darivatelja“. U Pismu biskup kaže: „Treća nedjelja Došašća, nazvana radosnom zbog blizine Božića, koju ove godine slavimo 17. prosinca, Nedjelja je Caritasa. Sveti Pavao uvjerava Korinćane da ‘Bog ljubi vesela darivatelja’ (2 Kor 9,7). Darivanjem, naime, ulazimo u onaj životni dinamizam kojim je Otac dao Sina u Duhu ljubavi za nas da bi nas oteo od zarobljenosti smrću. Kadgod netko  daruje nešto drugome, a napose kad daje sebe za drugoga, oslobađa se sebičnosti i postaje dionikom pobjede dobra, punine života. To je radosno događanje!

U svom Pismu koje sam vam uputio prigodom Međunarodnog dana siromašnih u mjesecu studenom ove godine pozvao sam vas da u odjeku našega Trećeg biskupijskog kongresa o 20. obljetnici uspostave naše Biskupije sve do nedjelje Caritasa ‘posvetimo posebnu pozornost služenju Isusu Kristu u najmanjoj braći, osobno, i zajednički organizirano u svakoj našoj župi’. Vjerujem da se Odbor za karitativnu djelatnost svakog našeg Župnog pastoralnog vijeća po preporuci u istom Pismu nije ograničio samo na posredništvo u pružanju materijalnih dobara od onih koji ih imaju prema onima koji su u potrebi, nego da je promicao trajni odnos župne zajednice prema potrebitima u nastojanju da ona s njima podijeli ljudsku blizinu, prihvaćanje i suosjećajnost. Takav pristup prema ljudima u nevolji izvor je posebne radosti. Potičem vas da Nedjelju Caritasa proslavite kao dan svjedočenja naše molitvene i darežljive osjetljivosti za drugoga, radosti što svojim, možda i skromnim novčanim prilogom možete nešto učiniti za potrebite. Sv. Pavao darivanje naziva sijanjem, te poziva da obilato sijemo kako bismo obilato želi (usp. 2 Kor 9,6). Zahvaljujem vam što prepoznajete Isusovo lice u najmanjoj braći te se svojim velikodušnim darom po Gospodinovoj riječi ubrajate među ‘blagoslovljene Oca mojega’ (Mt 25,34).

U želji da budnim srcem za Boga i za brata čovjeka dočekate svetkovinu Isusova rođenja,  sve vas pozdravljam i blagoslivljam“, završava biskup Škvorčević.