Svećenici i đakoni čestitali Božić biskupu

Svećenici i đakoni iz župa Katedralnog arhiđakonata, središnjih biskupijskih ustanova te arhiđakoni i dekani okupili su se 23. prosinca u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi na tradicionalno svećeničko čestitanje Božića biskupu Antunu Škvorčeviću. Nakon molitve, generalni vikar Josip Krpeljević u ime nazočnih čestitao je biskupu Božić, podsjetivši u kratkim crtama na ono što su kao prezbiterij na čelu sa svojim biskupom ostvarili u 2017. godini, i naglasivši da će ona u povijesnim analima ostati ponajviše zapamćena kao godina održavanja Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa o dvadesetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije.

U svom obraćanju nazočnima biskup Antun je ustvrdio da Božić nije nenaučena lekcija koju zato svake godine treba ponavljati, nego je on otajstvena stvarnost koju svake godine treba uvijek iznova slaviti, da bismo po tom slavlju postali dionicima samog otajstva, obnovljeni duhom.  Božić je Božja domišljata blizina čovjeku po Sinu Očevu koji je postao čovjekom na najjednostavniji, siromašan način u jaslicama betlehemske štalice, a vrhunac te otajstvene blizine zbio se na križu kao Sinovljeva poslušnost Ocu u vjernosti čovjeku dokraja do u smrt, naglasio je biskup. Podsjetio je da je svaka sveta misa slavljenje otajstva spomenute Božje blizine, od koje Crkva živi, i poželio nazočnima da u tom otajstvu prepoznaju svoje svećeničko dostojanstvo i veličinu, jer »svećenik je blizina Božja čovjeku, svećenik je vjernost Bogu i čovjeku«. Primijetio je kako je znakovito što su se svećenici na ovom čestitanju poslagali ispod križnih svodova Dvorane bl. Alojzija Stepinca, označujući na svoj način da su podmetnuli leđa u nošenju poslanja na kojem leži zdanje naše mjesne Crkve. Zahvalio im je za vjernost i požrtvovnost u suradnji s biskupom i vjernicima, koju su nastojali ostvarivati u konkretnim i počesto složenim situacijama tijekom protekle godine, u čijem je središtu bio Treći biskupijski euharistijski kongres. Zahvalio je svojim najbližim suradnicima, koji po naravi svog poslanja nose upravni teret, te ako ga prihvaćaju sa sviješću da i tim putem služe Božjem djelu, njihovo poslanje postaje lijepo i radosno. Prisjetio se trojice preminulih svećenika ove godine – Milivoja Kneževića, Luke Slobođanca i Pavla Primorca – i pozvao subraću da ih u svojim molitvama pamte sa zahvalnošću, jer su ugradili sebe u našu mladu mjesnu Crkvu sa svim svojim svećeničkim radostima i nadama, kao i poteškoćama. Nazočnim đakonima je zahvalio što su nastojali izgrađivati se na temelju Božjeg poziva, što su tijekom svoga odgoja i obrazovanja posvećivali dovoljno pozornosti svome duhovnom rastu te su stigli do đakonskog ređenja, poželjevši im da uz Božju pomoć s tom istom ozbiljnošću i vjernošću prispiju k svećeničkom ređenju. Podsjetivši na odluku da  ove pastoralne godine posebnu brigu posvećujemo mladima i promicanju duhovnih zvanja,  biskup je ustvrdio da je to zvanje Božje djelo, te da zbog toga trebamo moliti kako bi Bog u srcima naših mladih posijao sjeme zvanja, da oni u sebi otkriju taj Božji trag i u životu ga ostvare. U tom smislu pozdravio je i nazočne bogoslove i potaknuo da se trude oko rasta u svom zvanju, te je svima nazočnima čestitao Božić i zaželio blagoslovljenu 2018. godinu.

Đakon Ivan Rončević pročitao je potom božićnu čestitku papi Franji, koju su svi prihvatili pljeskom. Komorni katedralni zbor pod vodstvom Maria Večerića uljepšao je svećeničko čestitanje Božića s nekoliko božićnih skladbi.