Biskup posjetio Dom umirovljenika u Velikoj

U pripravi za Božić požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 23. prosinca Dom za stare i nemoćne osobe u Velikoj i tom prigodom predvodio euharistijsko slavlje za djelatnike i korisnike ove ustanove. S njim je koncelebrirao Mario Sanić, velički župnik, koji pastoralno skrbi za korisnike spomenute ustanove te đakon Ivan Rončević. Prije početka slavlja biskupa Antuna je pozdravila ravnateljica Mirjana Novak, koja je nabrojila aktivnosti duhovne naravi u kojima su korisnici Doma sudjelovali tijekom protekle godine, od hodočašća u marijanska svetišta, do slavlja Trećeg euharistijskom kongresu Požeške biskupije i đakonskog ređenja u Katedrali bogoslova Josipa Prpića, rodom iz veličke Župe Sv. Augustina. Zahvalila je biskupu Antunu za dolazak u njihovu ustanovu te u ime djelatnika i korisnika Doma zaželjela sretan Božić. Biskup Antun je izrazio radost zbog današnjeg susreta sa stanovnicima Doma u ovoj svetoj misi, istaknuvši da se ovdje osjeća gotovo kao kod kuće, jer tijekom dvadeset godina od osnutka Požeške biskupije rado dolazi u ovu ustanovu, napose o Božiću i Uskrsu. Kazao je kako je njegov posjet Domu na neki način očitovanje da svi pripadamo Isusovoj obitelji u njegovoj Crkvi, što na poseban način ima značenje o Božiću kad se okupljamo u našim naravnim obiteljima. Pozvao je nazočne da otvorena srca uđu u ovo misno slavlje, jer je ono susret s onim koji je rođen kao čovjek u Betlehemu da bi svojom smrću pobijedio našu smrt.

U homiliji se biskup zanimao dolazi li tko umirovljenicima u posjete. Istaknuo je da nam napose netko drag svojim pohodom donese bogatstvo svoje osobe, uđe u nas njezina ljepota i snaga,  zasja u nama neko duhovno svjetlo, dogodi se blizina i toplina. Kako li je tek kad nas pohodi sam Bog, kazao je biskup. Povezujući navedeno iskustvo s prvim čitanjem iz Knjige proroka Malahije, biskup je kazao kako prorok naviješta da sam Bog želi doći k nama, i zato šalje svoga glasnika – kojega kršćani prepoznaju u Ivanu Krstitelju – da pripravi put  Božjem dolasku. Naglasio je da je glas zvučna stvarnost koja dopire do našega uha, a da on oblikovan u riječ nosi smisao u  naše srce te se po riječi ostvaruje među nama duboko zajedništvo. Dodao je da je Ivan Krstitelj glas, a Isus Riječ kojom Bog donosi smisao našem postojanju, uključujući i naše umiranje te nas međusobno povezuje u zajedništvo svoje velike obitelji. Koliko god mi bili osamljeni, jer nema ljudi koji nas žele  posjetiti i reći nam riječ utjehe, radosti, ohrabrenja i ljubavi, postoji jedan koji je došao – Isus Krist, čiji je dolazak k nama vrhunac svih dolazaka, jer se njegovim utjelovljenjem i rođenjem on na neki način sjedinio s nama i jednom zauvijek premostio razdaljinu između Boga i čovjeka, uspostavio svoju blizinu. Božić je radosni podsjetnik da smo mi za Boga bića toliko vrijedna i važna, da on želi s nama ostvarivati sasvim posebnu blizinu u Sinu svome Isusu Kristu koji je postao čovjekom.

Biskup je pozvao nazočne da po svakodnevnoj molitvi otvaraju prostore svoga bića i dopuste da Božja blizina u Isusu Kristu trajno bude prisutna u njima. Tko svaki dan moli, nikad neće biti sam i izgubljen. Zahvalio je Gospodinu Isusu što je kao Sin Božji odvijeka postao čovjekom, i ostao trajno prisutan među nama. Zahvalio je nazočnima za njihovu molitvu i sudjelovanje na Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu, naglasivši da smo se na njemu podsjetili kako je Božja ljubav u Isusu Kristu smislila sakrament euharistije po kojem je on trajno  prisutna među nama. Kad god slavimo svetu misu očitujemo da nismo sami, i da je s nama onaj Isus koji je svojom mukom i smrću na križu pobijedio smrt. Govoreći o evanđeoskom ulomku koji opisuje događaj davanja imena Ivanu Krstitelju, biskup je pojasnio da se ime Ivan, hebrejski Johanan, povezuje s Božjim spasiteljskim zahvatom. Rekao je da je u tom smislu svatko od nas »Ivan«, jer nas je Bog smislio u svojoj ljubavi i pozvao u život, i da je svakome od nas dao poslanje pripraviti put Isusu Kristu, koji je naš smisao, naša utjeha i pobjeda nad prolaznošću i smrću, naše spasenje. Završavajući homiliju pozvao ih je da ne dopuste da ih bilo što odvrati od te Božje istine o njima koja je objavljena u božićnom otajstvu.

Na svršetku misnog slavlja biskup je nazočnima čestitao Božić sa željom da u njihova srca što dublje uđe svjetlo koje je zasjalo rođenjem Isusa Krista, i da u svojim nemoćima što snažnije budu zahvaćeni snagom njegove ljubavi. Zahvalio je svima koji su im u životu dobri, od ravnateljice i njezinih suradnika, do župnika Maria. Preporučio je nazočnog đakona Ivana Rončevića u njihove molitve, podijelio im prigodne sličice te na sve njih zazvao Božji blagoslov.