Božićna priredba župe sv. Josipa u Slatini

U velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, 21. prosinca mladi slatinske Župe sv. Josipa priredili su predbožićni program pod nazivom »Kako je lijepo kad se braća vole«. U prvom dijelu programa izveli poučnu jednočinku istog naziva iz zbirke igrokaza Ivana Zirduma. Temeljna poruka jest kako smo u božićno vrijeme pozvani opraštati jedni drugima, misliti na ono što je lijepo i pozitivno, voditi pozitivan dijalog i pružiti ruku, kako bismo Božić mogli dočekati u miru. Mladi su to htjeli pokazati ovom predstavom aktualne tematike, jer i danas smo svjedoci mnogih obitelji, braće i sestara, najbližih, koji mjesecima i godinama ne govore zbog materijalnoga, kaže župnik Dragan Hrgić, koji je inicirao i osmislio predstavu. Mladi glumci pripremali su se za igrokaz nešto više od dva mjeseca, bilo je teškoća prilikom usklađivanja termina za probe, a morali su ispunjavati i svoje redovite školske obveze. No, doista su dali sve od sebe i rezultat nije izostao. Njihova predstava ugodno je iznenadila sve prisutne, a ležernost i uvjerljivost njihove glume može se mjeriti s izvedbom svakog profesionalnog kazališta. – Vjerujem da ovo nije kraj, nego da ćemo nastaviti pred veće blagdane, pred Uskrs, uvijek pripremiti neku predstavu prigodnog karaktera, a to je zapravo i jedan način okupljanja mladih i rada s mladima na konkretnim sadržajima, rekao je župnik Hrgić, uz pohvalu svim mladim glumcima, ali i roditeljima koji su bili s njima, posebno s najmanjima, dovodili ih na probe, trudili se pronaći potrebne nošnje i sve drugo što je bilo potrebno.

U drugom dijelu programa nastupili su zborovi slatinskih župa sv. Josipa i bl. Ivana Merza – Župni zbor »Sv. Josip«, Dječji zbor Župe sv. Josipa, Zbor »Julije Bürger« i Zbor Župe bl. Ivana Merza. Vrhunac programa bio je nastup djece iz sirotišta Stadlerov dom u Sarajevu, koji vode časne sestre Služavke maloga Isusa. – Mi smo s njima povezani već četiri godine, pomažemo im za Uskrs i Božić, i oni su ovom prigodom htjeli doći u Slatinu zahvaliti se na svemu što činimo za njih. U te četiri godine tri puta smo ih posjetili prilikom naših hodočašća, vidjeli smo kako žive i trudimo se pomagati im. Izabrali smo to sirotište, tu djecu, da im budemo blizu, ali u isto vrijeme da našoj djeci i mladima pokažemo kako je važno cijeniti i biti zadovoljan i sretan u životu s malim stvarima. Drago mi je što su ta djeca došla u Slatinu, boravak u našem gradu i ova priredba za njih su pravi doživljaj, a dobro je i da naši ljudi vide komu se pomaže.

Djeca iz Stadlerova doma bila su u dvodnevnom posjetu Slatini, a boravila su u slatinskim obiteljima koje imaju manju djecu kako bi se družila i da im izlet u Hrvatsku bude zanimljiviji. Domaćini su im pokazali grad, u večernjim satima odveli su ih na klizanje, a put Sarajeva krenuli su drugoga dana, poslije zornice u župnoj crkvi i doručka u pastoralnoj dvorani Župe sv. Josipa. Bilo je djece raznih nacionalnosti i vjeroispovijesti, jer sestre ih bez razlike primaju u svoje sirotište, uzdržavaju ih i pomažu im do njihove punoljetnosti. One zapravo nikoga ne puštaju »u svijet« dok im ne osiguraju budućnost. – Budući da sirotišta u Bosni i Hercegovini nisu zakonski regulirana, njima je svaka pomoć dobrodošla. Mi se želimo uključiti u tu pomoć i pred Božić podržati naše mlade, ali i biti blizu nekome tko je doista u potrebi, zaključio je župnik slatinske Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić.