Četvrta nedjelja Došašća u požeškoj crkvi sv. Lovre

Na četvrtu nedjelju Došašća, 24. prosinca biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre, u zajedništvu s Ivanom Popićem, kancelarom Biskupskog ordinarijata, i Marijanom Pavelićem, prefektom u Kolegiju Požeške biskupije te đakonom Ivanom Rončevićem. Pozdravljajući okupljene vjernike na početku slavlja biskup je primijetio kako je posljednjih godina u Hrvatskoj tijekom adventa postala svojevrsna moda paliti što više svjetala, te se tako pojedini gradovi međusobno natječu u broju upaljenih žaruljica i time na svoj način svjedoče kako nam još uvijek nedostaje svjetla. Božić nas podsjeća, kazao je biskup, da je Bogu bilo dovoljno upaliti samo jedno svjetlo u Sinu svome koji je postao čovjekom, da se u njemu vidi sva istina o nama, o  našoj preobraženoj smrtnoj sudbini. Pozvao je nazočne da i ovoga Božića Isusu Kristu otvore prostore svog srca, te da obasjani njegovim svjetlom prepoznaju sebe u dostojanstvu koje im je on darovao.

U homiliji biskup je spomenuo kako je nedavna odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela pokrenula brojne prosvjede i val nasilja. Ustvrdio je da i to svjedoči kako ono o čemu govori naviješteni liturgijski ulomak iz Druge knjige o Samulu, a započelo je u doba kralja Davida u 10. st. pr. Kr., nije do danas završilo. Naime, kralj David je u svojoj osjetljivosti za Božju prisutnost, najavio proroku Natanu odluku da želi Bogu izgraditi dostojno prebivalište – hram, kako kovčeg saveza ne bi prebivao u šatoru, dok on boravi u dvoru od cedrovine. Međutim, Bog mu je preko istog proroka poručio da on ne treba graditi hram. Ta tvrdnja, pojasnio je biskup, nekima može zvučati sablažnjivo. Međutim, Bog je na usta proroka Natana dao obećanje kako on svoje djelo ne ostvaruje prisutnošću u rukotvorenim građevinama, nego putem povijesnih događaja, po ljudima, Davidovu potomku  u kojem će njegovo kraljevstvo trajati dovijeka. Biskup je podsjetio kako sv. Matej u svom rodoslovlju naglašava Isusovo kraljevsko, davidovsko podrijetlo a sv. Luka s osobitom snagom ističe u današnjem evanđeoskom ulomku Marijinog navještenja, da je začećem po Duhu Svetom, ostvarena Božju prisutnost u tijelu Isusa Sina njezina. Isus je sa svom jasnoćom rekao da je njegovo tijelo hram, koji će on tri dana nakon što bude razoren, u uskrsnuću ponovno sagraditi.

Biskup je spomenuo da bez Božje prisutnosti u čovjeku, ostvarene u Isusu Kristu, on ostaje sličan travi koja se suši i vene, prolazi i nestaje. No,  kad u njegovu lomnost i krhkost uđe snaga Duha Svetoga, on postaje preobražen i uzdignut na onu razinu postojanja koju je Isus Krist omogućio svojom pobjedom nad smrću.  Zaželio je nazočnima da se ovog Božića obnove u tim  dimenzijama svoga postojanja, i dopuste Bogu da u njima ostvaruje svoj naum, da i oni u snazi Duha Svetoga budu njegov hram. Ustvrdivši da ne zna kako će završiti aktualna politička bitka za Jeruzalem i za njegov hram, istaknuo je da zna kako će Božja bitka za hram ljudskog tijela, koja je započela začećem Isusa Krista u Blaženoj Djevici Mariji, završiti njegovom pobjedom. Pozvao je nazočne da se svrstaju u Božju politiku i s njime zajedno koračaju ovim svijetom.

Na svršetku misnog slavlja biskup je poželio nazočnima da, trudeći se oko sebe sve urediti i pripraviti za Božić, ne zanemare srediti svoje srce, kako bi otajstvo Božje blizine koje na Božić slavimo bilo prisutno u njemu.