Svetkovina Božića u požeškoj Katedrali

Središnje euharistijsko slavlje u Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi na Božić, 25. prosinca predvodio je biskup Antun Škvorčević. Koncelebrirali su Josip Krpeljević, generalni vikar, Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i župnik Župe sv. Terezije Avilske, te svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova. Na početku slavlja biskup je nazočnima čestitao Božić, rekavši kako smo u svjetlu današnjega sunca i plavetnilu neba svi postali ljepši, što nas podsjeća kako nas je u mraku naše ranjenosti prolaznošću i smrću Božjim svjetlom odozgor obasjao Gospodin Isus, čiji rođendan danas slavimo. Izrazio je radost što Bog u kojega vjerujemo nije Bog daljine, već blizine, topline i ljubavi, te je pozvao nazočne da svoje osjećaje radosti u ovoj svetoj misi pretoče u zahvalnost. Podsjetivši ih da je u našim božićnim pjesmama prisutna radost i nada tolikih hrvatskih naraštaja, potaknuo ih je da u njih dodaju i svoje radosti i nade.

U homiliji biskup je Antun – potaknut liturgijskim čitanjima svetkovine Božića – progovorio o izazovu riječi. Spomenuo je nazočnima da si pokušaju zamisliti kakav bi to bio svijet kad bi ljudi dokinuli govor i komunikaciju, i kakav bi bio njihov život u svijetu bez riječi. Podsjetio ih je da živimo u civilizaciji u kojoj su se, zahvaljujući internetu i drugim medijima, umnožile riječi i načini njihova priopćavanja. Ustvrdio je kako je čovjek stvorio suvremena komunikacijska sredstva upravo zato da bi preko njih što bolje i šire mogao upućivati svoju riječ drugima, pokatkad zlu, prijevarnu i zavodničku. Napomenuo je da riječ nije samo čovjekova moć, nego  prije svega i nadasve Božja, kako nam svjedoče današnja sveta čitanja. Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige proroka Izaije, biskup je naglasio da prorok u mučnoj situaciji svoga naroda, kad je u babilonskom sužanjstvu ostao bez riječi, sveden na bezimeni broj, naviješta Božju riječ,  razglašava je po judejskom gorju kao radosnu vijest, donositeljicu  mira, o Bogu koji na razvalinama Jeruzalemskim želi biti blizu svome narodu kao otac svojoj djeci, najavljujući povratak sužnjeva i obnovu.

Ustvrdio je biskup da i pisac poslanice Hebrejima u drugom čitanju, i evanđelist Ivan u proslovu svoga evanđelja svjedoče da je Bog svoju konačnu riječ ljudima izrekao u svome Sinu Isusu Kristu, da je on vječna Riječ postala tijelom, tako im se približila da se na neki način sjedinila sa svakim od njih, te u njima ostvaruje novo, duboko i do kraja neuhvatljivo stanje, koje evanđelist Ivan naziva životom koji je postao svjetlo. Podsjetio je nazočne na riječi političara, znanstvenika, sudaca, gospodarstvenika i drugih kojima počesto ne vjerujemo. Istaknuo je kako je drugačije s riječima majki koje vole svoju djecu i drugih koji ne govore nego svjedoče ljubav, ustvrdivši da ljubavi svi vjerujemo. Naglasio je kako je Isus Krist Božja riječ ljubavi koja nam od betlehemskih jaslica do golgotskog križa svjedoči koliko nas Bog voli. Štalica u Betlehemu po nemoćnom djetetu u jaslicama postala je svojevrsni laboratorij Božje ljubavi, ustvrdio je biskup, koja našu zemlju preobražava više nego ikoji moćnik ovoga svijeta. Riječ »volim te«, koja je u Betlehemu postala tijelom Sina Božjega, najizazovniji je Božji govor čovjeku. Ona nas uvjerava kako se istinski život i njegova pobjeda događa po takozvanim malim ljudima koje se smatra zadnjima i s kojima moćnici ne računaju. Ali s njima računa Bog, te kroz njihovo siromaštvo, žrtvu i ljubav u skrovitosti svijeta kao u betlehemskoj štalici ostvaruje svoj naum.

Biskup je poručio nazočnima da su oni i njihove obitelji hrvatske jaslice i štalica, koje se počesto zbog siromaštva, neukosti ili nekog drugog razloga smatra zadnjima u ovoj zemlji, ali su u svojoj malenosti puni ljubavi, kojom se u braku opredjeljuju za život, očituju je na drugim područjima našeg postojanja te daju čvrstinu i jamče izglednu budućnost domovini. Ohrabrio ih je da imaju trajno na pameti kako je Isus u malenosti štalice i prezrenosti na križu očitovao moć ljubavi koja pobjeđuje smrt, te da će oni svojom ljubavlju i žrtvom u malenosti svoje životne štalice i križa biti s njime oni koji će pobijediti u Hrvatskoj. Čestitao im je Božić, njegovu ljepotu i snagu u njihovim malenostima, patnjama i siromaštvu.

Na svršetku misnog slavlja biskup je rekao da je ljubav koju je Bog za nas očitovao u  Sinu, najčvršća svemirska i povijesna točka, te nas sve poziva da mu svakodnevno očitujemo koliko s njime računamo i koliko ga volimo. Zaželio je nazočnima puno božićnog mira i radosti u krugu njihovih obitelji te je na sve zazvao Božji blagoslov.