Spomen preminulog nuncija Giulija Einaudija u Požeškoj biskupiji

Prigodom smrti msgr. Giulija Einaudija, požeški biskup Antun Škvorečvić uputio je svim župnim uredima Požeške biskupije sljedeći dopis:

„U četvrtak, 28. prosinca 2017. uvečer u Bolnici sv. Križa u Cuneu, nedaleko svoga rodnog mjesta u Italiji, u 89. godini života i 40. godini biskupstva preminuo je msgr. Giulio Einaudi. Od 1992. do 2003. godine msgr. Einaudi boravio je u Zagrebu kao prvi apostolski nuncij u međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj, koju je rado nazivao ‘plemenitom zemljom’. U tom je svojstvu svojim brojnim aktivnostima dao veliki doprinos međunarodnoj afirmaciji mlade hrvatske države, napose organiziranjem triju pastoralnih pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Pamtimo ga kao vjernog služitelja Crkve koji je rado dolazio i u Slavoniju, upoznavši prostore na kojima se sada prostire Požeška biskupija. U pripravi njezina osnutka posjetio je Pleternicu prigodom blagdana sv. Nikole, 6. prosinca 1996., svratio se tada i u Požegu, zanimajući se za mogućnost sjedišta nove biskupije. U Apostolskom pismu o utemeljenju Požeške biskupije ‘Praeclarum evangelizationis opus’ papa Ivan Pavao II. spominje njegove zasluge. Na slavlju uspostave Požeške biskupije, 27. rujna 1997. bio je uz kardinala Franju Kuharića suzareditelj prvoga požeškog biskupa Antuna. Tom prigodom u svojoj čestitki upravio je molitvu Gospodinu ‘da u ovoj mladoj biskupiji bude uvijek prisutan njegov blagoslov, kako bi mogla rasti i razvijati se grijana toplinom Božje Ljubavi, koja je Duh Sveti’, a prvom požeškom biskupu Antunu poželio je ‘obilje Božje pomoći u vođenju nove biskupije’ te u ime Svetog Oca pozvao ‘svećenike, redovnike i redovnice i sve vjernike, da svi, prema svom zvanju i poslanju, surađuju i pomažu svog biskupa u njegovoj apostolskoj službi’.

Na završetku služenja u Hrvatskoj, oprostili smo se s apostolskim nuncijem msgr. Einaudijem u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici, 31. kolovoza 2003. Izrekli smo mu tada ‘iskrenu i duboku zahvalnost koja će imati svoju trajnost u našim molitvama’. Odlazeći iz Zagreba nuncij msgr. Einaudi parafrazirao je pslamista i kazao: ‘Nek’ se osuši desnica moja, Hrvatska, ako tebe zaboravim’. Dok ispraćamo 2017. godinu u kojoj smo se spomenuli 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, vjerni svome obećanju ispratimo svojom zahvalnom molitvom i odlazak msgr. Giulija Einaudija s ovoga svijeta, te ga se spomenimo u svim našim župama u misi zahvalnici na Staru godinu, 31. prosinca 2017.

Neka Svemogući Bog daruje svome vjernom sluzi vječni mir u slavi uskrslog Gospodina. Počivao u miru Božjem“, završava biskup Škvorčević svoj dopis.

U duhu navedenog dopisa biskup je na misi zahvalnici u požeškoj Katedrali, 31. prosinca podsjetio na smrt apostolskog nuncija Einaudija te je među ostalim kazao:

„Apostolski nuncij msgr. Giulio Einaudi ostao je trajno povezan s Požeškom biskupijom i njezinim biskupom i na taj način što mi je svake godine za Božić i Uskrs upućivao svoju čestitku. Posljednju sam primio prošloga 20. prosinca 2017., dakle prije deset dana, pisanu rukom u kojoj mi još zadnji puta sa svog zemaljskog puta uz ostalo kaže: ‘Primite, dragi Preuzvišeni, moju najsrdačniju čestitku i moje trajno sjećanje u molitvi – Vaš odani Giulio Einaudi’. Ovo ‘trajno sjećanje u molitvi’, nuncijevim odlaskom u vječnost postalo je – nadam se – njegovim vječnim sjećanjem u molitvi Požeške biskupije, utemeljene prije 20. godina njegovim zauzimanjem a s kojom je do smrti ostao povezan molitvom i neskrivanim prijateljstvom. Dok večeras ispraćamo godinu u kojoj smo se spomenuli 20. obljetnice utemeljenja naše Biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, ispratimo svojim molitvenim sjećanjem i preminulog nuncija msgr. Giulija Einaudija sa zahvalnošću za sve ono što je učinio za Hrvatsku i za našu mjesnu Crkvu. Neka mu Bog udijeli vječni mir u slavi uskrslog Gospodina.“