Rukopoložen novi biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj

U kalvinističkoj crkvi u Hrastinu nedaleko Osijeka, 19. siječnja održano je svečano bogoslužje tijekom kojega je gospodin Petar Sen, novoizabrani biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj rukopoložen i uveden u službu. Uz brojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, napose iz Madžarske, na slavlju su bili nazočni msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit te msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.  Biskup Škvorčević je u pozdravnom govoru uputio novom biskupu sljedeće riječi:

„Veleštovani gospodine biskupe Petre Sene! Želio bih u ovoj svečanoj prigodi podsjetiti na Isusove riječi: ‘Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime’ (Iv 15, 16). Svjedoci smo različitih izbora u našoj svakodnevici: interesnih, časnih, nepoštenih, s dobrim ili promašenim ishodom. Navedene Isusove riječi usmjeruju našu pozornost na njegov način biranja. Na vrhuncu poslanja, prije svoje muke, smrt i uskrsnuće Gospodin uvjerava učenike kako ih je izabrao ljubavlju koju žive Otac i Sin u snazi Duha Svetoga. Podsjeća kako ih bira vlastitom inicijativom, nezasluženo, prije ikakva njihova htijenja, te da između sebe i njih uspostavlja onaj odnos ljubavi koji postoji između Oca i Sina. Naziva ih prijateljima, jer im je objavio sve što je čuo od Oca. Taj Isusov izbor pokretač je učeničke slobode,  vjere kao odgovora na Gospodinovu inicijativu. U svetom krštenju, temelju zajedništva Crkve, postali smo dionicima Božje ljubavi koja nas je u Isusovu križu izabrala da budemo njegovi prijatelji. Biti Isusov prijatelj, više je nego biti učenik i polazište je svakog našeg ljudskog biranja u Crkvi.

Veleštovani gospodine biskupe Sene! Usuđujem se u svjetlu navedenih Isusovih riječi promatrati i Vaše rukopoloženje za biskupa Reformirane kalvinske kršćanske Crkve u Hrvatskoj. Prije nego li Vas je Vaša zajednica vjernika izabrala za spomenutu službu, svaki njezin pojedinac je snagom Isusove ljubavi na križu u krštenju uspostavljen u odnos prijateljstva s njime, postao dionikom  Božjega Trojstvenog života, članom zajedništva Crkve. Birani ste iz svijesti te ljubavi, koja ne može pogriješiti. Stoga Vam u svoje vlastito ime, u ime Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, te u ime nazočnog msgr. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita od srca čestitam izbor i uvođenje u službu predstojnika Reformirane kalvinske kršćanske Crkve u Hrvatskoj. Izabrala Vas je Isusova ljubav, razlivena u srcima vjernika, te stoga Vaša služba nadilazi konfesionalne granice. Prepoznajemo Vas u tom svjetlu vjere  te se radujemo što ćete – nošeni snagom Isusova Duha – djelovati na dokidanju podjela, promicanju povjerenja, na prihvaćanju svih krštenih kao Isusovih prijatelja, na izgrađivanju zajedništva.

Znakovito je što ste u biskupsku službu postavljeni na početku Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, te ćete – vjerujem – nastaviti ekumenskim stopama osobito poštovanog biskupa Endre Langa, kojemu zahvaljujem za dugogodišnja iskrena ekumenska nastojanja i bratsku povezanost. Svim članovima Reformirane kalvinske kršćanske Crkva u Hrvatskoj čestitam na Vašem izboru i rukopoloženju. Neka Vas u službi koju započinjete prati Bog svojim blagoslovom i udijeli uspjeh svim Vašim plemenitim nastojanjima.“