Svijećnica – Dan posvećenog života u Požegi

U popodnevnim satima blagdana Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, na Dan posvećenog života, 2. veljače u Požegi je organiziran duhovni program za redovnike i redovnice koji djeluju na području Požeške biskupije. Ponajprije p. Hrvoje Mravak, isusovac, u Dvorani Biskupskog doma bl. Alojzija Stepinca održao je nagovor pod naslovom »Proročki duh redovničkog poziva«. Iz svoga redovničkog iskustva posvjedočio je da je Bogu posvećenim osobama najvažnije njegovati odnos prema Bogu, kako bi njihov život bio kontemplacija u akciji, i kako bi u pravoj slobodi mogli vršiti svoje proročko poslanje u Crkvi. Preporučio im je da pritom primjenjuju ignacijansku metodu molitve tzv. egzamen, kojom se njeguje odnos s Bogom i prepoznaje njegova prisutnost u svakodnevnim događajima i osjećajima. Zatim su redovnici i redovnice u obližnjoj crkvi sv. Lovre slavili Službu večernjih hvala i imali prigodu za osobnu ispovijed, te se u Katedrali pridružili vjernicima u molitvi svete krunice. Sudjelovali su potom na svečanom euharistijskom slavlju u Katedrali koje je predvodio biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i Župe sv. Terezije te svećenika predstavnika redovničkih zajednica. Slavlje je započelo ulaznom procesijom redovnika i redovnica s upaljenim svijećama te blagoslovom svijeća na ulazu u Katedralu. Biskup je u pozdravu podsjetio na blagdan prikazanja Gospodinova u hramu četrdeset dana nakon Božića, izrazivši radost što se redovnici i redovnice na Dan Bogu posvećenih osoba pridružuju drugim vjernicima na slavlju u Katedrali, majci crkvi požeške mjesne Crkve, u kojoj ostvaruju redovničko poslanje, obnavljajući danas svoje predanje i vjernost Isusu Kristu po svetim zavjetima.

U homiliji biskup je podsjetio nazočne vjernike da smo posredstvom medija svakodnevno u Hrvatskoj dionici stanja u kojem je gotovo sva pozornost usmjerena na negativno, zlo i nemoćno te nas to zaustavlja na površini stvarnosti, ne vidimo joj dubinu i nismo njezini dionici. Kazao je da nas  slavlje blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu želi uključiti u višu razinu postojanja, u Božju stvarnost života kako bismo usred nemoći hrvatskog društva vjerom iskusili i svjedočili ono što Bog ostvaruje za nas u Isusu Kristu. Istaknuo je da tome želi poslužiti i Božja riječ koju smo navijestili. Spomenuo je da nas ona suočava s tri hramske procesije: Onom proroka Malahije u prvom čitanju, Isusovom u evanđelju te našom u Katedrali. Protumačio je kako prorok Malahija, čije ime znači »glasnik Božji«, naviješta da će u hram doći glasnik Božji i očistiti sve ono što je u njemu nečisto te priječi iskustvo Božje prisutnosti, i da se to proroštvo ispunilo kad su Josip i Marija donijeli dijete Isusu u hram da ga prikažu Bogu po Mojsijevu zakonu, o čemu govori evanđeoski ulomak. Dodao je  da nam drugo čitanje iz  Poslanice Hebrejima posvješćuje kako je Sin Očev taj glasnik Božji, koji je utjelovljenjem postao našim krvnim srodnikom, preuzeo na se našu nečistoću,  ranjenost zlom i grijehom, te žrtvom na križu posvjedočio potpunu vjernosti volji Očevoj, očistio nas svojom krvlju. Istaknuo je biskup, kako je Isusovo tijelo živi hram u kojem je na križu prikazana čista žrtva, po kojoj smo otkupljeni za Boga, u krštenju postali dionicima te stvarnosti. Mi smo se večeras u našoj Katedrali svrstali u malu procesiju da bismo posvjedočili kako nismo onaj dio u Hrvatskoj koji ništa drugo ne vidi osim nemoći i zla, nego smo povorka koja je krenula s Isusom te ga prati od prikazanja u jeruzalemskom hramu do njegova konačnog prikazanja na križu, rekao je biskup.

Ustvrdio je kako je značenje te povorke koja s Isusom hodi kroz povijest prepoznao starac Šimun u jeruzalemskom hramu, čovjek pravedan i bogobojazan, pun Duha Svetoga,  čije oči u njegovu svjetlu vide iznad zla i nemoći svakodnevice, da je dijete Isus, kojeg njegovi siromašni roditelji prikazuju u hramu, svjetlo koje prosvjetljuje sve narode i koje je slava Izraela. Biskup je kazao kako su proroci ljudi koji prosvijetljeni Duhom Božjim gledaju sebe i svijet Božjim pogledom i vide da usred ljudskih nemoći pobjeđuje Božja ljubav. Poručio je nazočnima da su time što su se svrstali u Isusovu povorku, među proroke i proročice, posvjedočili kako žele biti sinovi i kćeri svjetla, koji se ne boje ni hrvatskog ni svjetskog mraka, i koji svoju svakodnevicu, pokatkad mučnu i tešku, žive u Božjem svjetlu. Nerijetko smo nezadovoljni, rekao je, što se naše ljudske nade ne ostvaruju, ali možemo biti sretni poput starca Šimuna i proročice Ane što se na nama ostvaruju Božja iščekivanja i nade.

Nazočne redovnike i redovnice biskup je podsjetio da su u svom krštenju već bili prikazani Bogu, sjedinili se s Isusovim prikazanjem na križu i postali dionici njegove uskrsne pobjede, ali da su tome dodali još jedno svoje životno prikazanje, kad su se – ne vlastitom pobudom, nego poticajem Božjim – opredijelili živjeti evanđeosko siromaštvo, poslušnost i čistoću radi kraljevstva nebeskog, povjerovali Isusovoj paradoksalnoj riječi da će sve dobiti onda kad se svega odreknu. Rekao je još da je po njihovom oduševljenom opredjeljenju za Isusa Krista, po svetim zavjetima  na svoj način prisutno u Hrvatskoj kraljevstvo Božje, i da su oni svojim životom  poziv ljudima neka ne stvaraju podjele, međusobno se ne svađaju, ne budu zli jedni prema drugima zbog toga što možda nemaju materijalno onoliko koliko bi željeli, nisu moćni i ugledni u društvu, nego da se uključe u djelo koje je Bog ostvario u Isusu Kristu i postanu dionicima njegova bogatstva. Pozvao je nazočne da na ovom slavlju kao i tijekom devetnice Gospi Lurdskoj, koja večeras započinje u požeškoj Katedrali, budu molitelji za osobe posvećenog života, kako bi zaista bile ono na što su pozvane i za što su se opredijelile, te bile u Požeškoj biskupiji izazovni znak Božjeg kraljevstva, njegove moći u nemoćima svijeta.

Nakon homilije nazočni redovnici i redovnice, s upaljenim svijećama, izrazili su zahvalnost Bogu za dar poziva te  predvođeni svojim predstavnicima obnovili vjernost zavjetu siromaštva, poslušnosti i čistoće.

Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao redovnicima i redovnicama Dan posvećenog života, zahvalio za njihovo služenje u Požeškoj biskupiji, i za zajedništvo ostvareno večerašnjim slavljem. Zahvalio je fra Milanu Krišti, povjereniku za redovnice, za doprinos u organiziranju duhovnog programa i p. Hrvoju Mravku za riječ koju je uputio osobama posvećenog života. Susret je završio domjenkom u Domu pape Ivana Pavla II.