Slavlje obreda upisa među izabranike za sakramente kršćanske inicijacije u požeškoj Katedrali

U subotu prije prve korizmene nedjelje, 17. veljače u požeškoj Katedrali održano je slavlje obreda izbora ili upisa imena među izabranike za sakramente kršćanske inicijacije. Kao izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, obred je predvodio Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola  i župnik katedralne župe sv. Terezije Avilske u Požegi. S kandidatima su bili njihovi župnici i kumovi. Na početku obreda prepošt Žuljević je pozdravio nazočne kandidate, njihove župnike i kumove, prenio im pozdrave biskupa Antuna te ih je pozvao da s pravim raspoloženjem srca sudjeluju u ovom slavlju.

U homiliji na naviješteni evanđeoski ulomak o Isusovom četrdesetodnevnom boravku u pustinji i kušnji kojoj je ondje bio izložen, prepošt Žuljević je nazočnim katekumenima poručio da je ovom korizmom započela posljednja dionica njihova hoda u pripravi za primanje sakramenata kršćanske inicijacije u noći Vazmenog bdijenja. Podsjetio ih je da je od početka s njima na tom putu Isus Krist, koji je za sebe rekao da je put, istina i život. Na tom su putu nailazili na brojne poteškoće i bili su izloženi raznim napastima i zamkama, kojima ih je Zli želio odvratiti od Kristova puta. Ustvrdivši kako će tih napasti biti i dalje, osobito ih je upozorio na napast duhovne lijenosti, kojoj ljudi često popuste, te ih je pozvao da po Isusovu primjeru i uz pomoć njegova Duha, nadvladaju sve napasti, i ove se korizme svim svojim bićem opredijele za Krista, u čije će ime biti kršteni. Potom je Ivan Popić, kancelar Biskupskog ordinarijata upisao imena sudionika slavlja u knjigu izabranika za sakramente kršćanske inicijacije.

Na svršetku prepošt Žuljević je nazočnim katekumenima čestitao na duhovnom koraku koji su u ovom obredu učinili, i koji ih je približio onom najznačajnijem koraku kojeg će učiniti u krsnom preporođenju te im je zaželio blagoslovljeno korizmeno vrijeme.