Korizmena tribina u Požegi

U organizaciji Požeške biskupije, 22. veljače u Dvorani sv. Terezije Avilske održana je prva ovogodišnja korizmena Tribina, na kojoj je gostovao gospodin Ivica Lulić, vjeroučitelj u Srednjoj školi u zagrebačkom naselju Vrbanima i član molitvene zajednice »Molitva i Riječ«, koju je utemeljio dr. Tomislav Ivančić, koji je preminuo 17. veljače prošle godine. Tema  njegova izlaganja bila je »Pronaći životni smisao i cilj u današnjem svijetu (Svjedočanstvo dr. Tomislava Ivančića)«. Među brojnim uzvanicima tribine, bili su i zaručnici koji se spremaju za kršćanski brak. Nakon molitve i pozdrava generalnog vikara Požeške biskupije Josipa Krpeljevića, prikazan je kratki film o prof. Tomislavu Ivančiću u prigodi prve obljetnice njegove smrti. Potom je moderator tribine Leonardo Đaković, profesor na Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi, kratko predstavio predavača i uveo u temu.

U svom izlaganju vjeroučitelj Lulić je posvjedočio kako je susret s dr. Ivančićem na vjeronaučnim susretima za studente u Zagrebu bio prekretnica u njegovu vjerničkom životu. Naglasio je da je dr. Ivančić posjedovao iznimnu sposobnost ljude s kojima je radio i kojima se obraćao povezivati s Isusom Kristom. U tom smislu u praktičnoj duhovnoj vježbi predočio je nazočnima kako da se tješnje povežu s osobom Isusa Krista te ih je pozvao da to tijekom ove korizme po mogućnosti svakodnevno čine. Svjedočanstvo o svom duhovnom iskustvu prevladavanja egzistencijalnih strahova i pronalaska smisla života u Isusu Kristu dala je i Ljerka Jurkić, profesorica hrvatskog jezika na X. gimnaziji u Zagrebu, također članica spomenute molitvene zajednice.

U raspravi nakon predavanja, u koju su se uključili i zaručnici kojima je ova tribina bila jedan u nizu dana njihova Tečaja priprave za brak, vjeroučitelj Lulić je iz iskustva svoga bračnog života budućim supružnicima poručio da je za sretan brak neophodno dopustiti Isusu Kristu da on svojom ljubavlju očitovanom u žrtvi križu, uđe u njihov brak, i da tijekom cijeloga bračnog života on bude njihov temelj i oslonac.