Ministrantski vikend u požeškom Kolegiju

U Kolegiju Požeške biskupije u Požegi, 24. i 25. veljače održan je prvi korizmeni vikend ministranata viših razreda osnovne škole. Sudjelovali su dječaci iz Virovitičkih župa  bl. Alojzija Stepinca i sv. Leopolda Mandića, daruvarske župe Presvetog Trojstva te iz župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici. Dvodnevni susret pod geslom „I pođoše za njim“ vodio je Marijan Pavelić, prefekt u Kolegiju uz pomoć učenika iz te ustanove. Prefekt je kratkom video projekcijom upoznao mlade s Kolegijem Požeške biskupije. Kolegijaši Leon Fogadić, Domagoj Zubović i Antonio Bebek u obilasku povijesne jezgre grada, franjevačke crkve Svetoga Duha, starodrevne crkve sv. Lovre, požeške Katedrale s kriptom te središnjih biskupijskih ustanova predstavili su ministrantima požešku kulturno-povijesnu baštinu. Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je 24. veljače u kapeli Kolegija predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. U pozdravu biskup je spomenuo ministrantima da su došli u Požegu, kako bi upoznali sjedište svoje Požeške biskupije i znamenitosti grada, napose Kolegij koji omogućuje mladima da pohađaju Katoličku gimnaziju te povezani međusobno i s Isusom Kristom pomažu jedni drugima rasti u cjelovite ljude i prepoznati životni poziv. Izrazio je radost što se s njima može susresti upravo kod oltara, slaveći euharistiju kojoj oni kao ministranti služe u svojim župama, te ih je pozvao da u molitvi povjere jedni druge Isusu Kristu.

U homiliji, na temelju naviještenoga prvog čitanja iz knjige Izlaska, biskup je kazao kako Mojsije podsjeća narod da Bog želi biti njihov saveznik, i da vršenjem deset zapovijedi, pravila slobode oni potvrđuju svoje savezništvo s njime. Pozvao je ministrante da nastoje biti međusobno prijatelji, saveznici u dobru, ali da je najdragocjenije u njihovu životu biti Božjim saveznicima. Dodao je, kako je Isus Krist svojom mukom i smrću uspostavio novi i vječni savez s nama ljudima, koji on obnavlja u svetoj misi, pri čemu ministranti sa svećenikom imaju posebnu ulogu. Potaknuo ih je da uvijek u životu budu Isusovi saveznici, a da razmisle nije li ih on pozvao da to budu u svećeničkom zvanju.

Govoreći o evanđeoskom dnevnom čitanju, u kojem Isus traži da ljubimo neprijatelje i  budemo savršeni kao Otac nebeski, biskup je upozorio ministrante kako Gospodin najbolje zna da nas ne može usrećiti površnost i prosječnost. Dodao je, da napose mladi žele biti moćni ljudi, a da to postaju  na Božji način kad očituju svoju moć kroz ljubav i praštanje, svjedočeći tako da su njegovi saveznici. Pri koncu misnoga slavlja biskup je zaželio mladima ugodan boravak u Požegi,  podsjetivši ih na mogućnost upisa u Katoličku gimnaziju i Kolegij Požeške biskupije.

U popodnevnim satima prefekt Pavelić je održao prigodnu katehezu o službama u Crkvi, a kroz interaktivni kviz ministranti su se, podijeljeni u skupine, međusobno natjecali u poznavanju sadržaja koji su im bili predstavljeni. Prvi dan je završio druženjem, društvenim igrama i projekcijom prigodnog filma.

Drugi dan susreta započeo je molitvom časoslova u kapeli Kolegija te pripravom za svetu misu koju je, u zajedništvu s vjernicima grada Požege, predvodio prefekt Pavelić u starodrevnoj požeškoj crkvi sv. Lovre. Susret je završio zajedničkim objedom u prostorima Kolegija.