Biskup krstio šesto dijete obitelji Ivić u Bučju

Na treću korizmenu nedjelju, 4. ožujka, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je župu Preobraženja Gospodnjeg u Bučju  i na misnom slavlju u župnoj crkvi krstio djevojčicu Emu, šesto dijete Josipa i Maje Ivić. Pozdravljajući nazočne vjernike, biskup je rekao da ih i treća korizmena nedjelja, napose sveta čitanja snažno potiču da ne budu u vjeri polovični i površni, nego se obnove te budu što potpunije Božji. Izrazio je radost što je unatoč zimskim nepogodama mogao doći u Bučje biti sa supružnicima Ivić koji su donijeli na krštenje svoje šesto dijete. Ustvrdio je da je rođenje novog života najveći događaj u Hrvatskoj, jer u  našoj domovini najviše nedostaje života, a tek onda onoga drugoga o čemu se u javnosti svakodnevno govori. Čestitao je i zahvalio supružnicima Ivić na dragocjenom daru šestog djeteta te im je poručio da budu ponosni što su s Bogom na strani života i što sa životom ne prave neke svoje račune, kao što to neki čine i zbog toga ostaju gubitnici.

U homiliji biskup je rekao kako je prije nekoliko dana s predstavnikom jedne njemačke organizacije, koja pomaže u izgradnji i opremanju naših katoličkih škola, po snijegom prekrivenoj cesti automobilom putovao u Viroviticu, i kako je bilo upitno hoće li moći u takvim uvjetima stići na odredište. No, zahvaljujući stupićima postavljenima uz rubove ceste, vozač se mogao orijentirati i biti siguran da vozi po cesti. Ustvrdio je da bi bez tih orijentira automobil prije ili kasnije skrenuo s ceste i ubrzo završio na stranputici. Tom slikom biskup je pomogao nazočnima da bolje razumije prvo čitanje iz Knjige izlaska u kojem Bog posredstvom Mojsija daje Židovima deset zapovijedi, odnosno deset riječi slobode, orijentira za dostojan život. Naglasio je da ljudi, dok se pridržavaju Božjih zapovijedi, ostaju na pravom putu i sigurno idu k svom cilju. Uz sliku orijentira na cesti, biskup je nazočnima dodao i sliku brane, podsjetivši ih na ono što se prije nekoliko godina dogodilo, kad je voda iz rijeke Save probila nasip u  Gunji i okolnim naseljima te ih potopila i sve uništila. Kao što su čvrsti nasipi potrebne da se naša sela i gradovi zaštite od poplavnih voda, tako su Božje zapovijedi potrebne da nas ne odnese u propast val sebičnosti i moralne pokvarenosti, ustvrdio je biskup. Podsjetio je kako se i u Hrvatskoj, kao u mnogim zapadnim zemljama, širi određeni ravnodušnost prema moralnim zasadama, ili diktatura relativizma, kako je govorio papa Benedikt XVI., po kojem je svejedno kako živimo, bez načela i vrijednosti koje civiliziraju društvo, ne osvrćući se na Božje zapovijedi. Pozvao je nazočne da se ne ravnaju u skladu s tim mentalitetom, niti da se bave drugima, među ostalim i političarima – kolikogod je dobro i potrebno da zdravo kritički preispituju ono što političari rade i zastupaju, jer su ih u konačnici oni birali – nego da se radije okrenu sebi i propituju žive li oni sami po Božjim zapovijedima, i jesu li te zapovijedi brana koja sprječava da pokvarenost razori njihov život.

Također ih je pozvao da omoguće Božjoj mudrosti, njegovoj ljubavi koja se očitovala u  Isusovu križu, o kojoj govori apostol Pavao u današnjem drugom čitanju, da ove korizme dublje uđe u njihove živote. Istaknuo je kako je Isusov križ najbolji životni orijentir, jer ona ljubav Božja koja se na njemu očitovala, najsnažnija je brana protiv potopa zla i smrti. Biskup je izrazio radost što su supružnici Ivić odabrali da upravo Isusova ljubav bude snaga njihova braka, brana koja ih štiti od sebičnosti i protuživotnih opredjeljenja. Rekao je da su oni rađanjem brojne djece prihvatili žrtvu ljubavi, i na taj način se združili s Isusovom žrtvom ljubavi na križu, kao  najboljim orijentirom koji brani Hrvatsku od izumiranja. Dodao je da će mala Ema svojim krštenjem ući u dinamizam Božje ljubavi koja je pobijedila smrt i braniti je da ne bude žrtvom zla i smrti, svrstati je u veliku trinaeststoljetnu hrvatsku povorku pobjednika s Isusom Kristom.  Pozvao je nazočne da, okupljajući se ove korizme oko Isusova križa, mole za obitelji s brojnom djecom i zahvaljuju Bogu za njih.

Na svršetku misnoga slavlja, čestitajući supružnicima Ivić na krsnom preporođenju njihove kćeri Eme, biskup je rekao da svojoj kući nose najveću dragocjenost: novi ljudski život, preporođen u Isusovoj ljubavi s križa, na što su svi u crkvi zapljeskali. Zahvalio je nazočnima što su sudjelovanjem na ovom slavlju posvjedočili Bogu, svojim bližnjima i sebi samima da po svetoj misi žele biti dionicima Božjeg svijeta. Zaželio je da im bude blagoslovljeno sve što će ove korizme učiniti za svoju dušu, za svoju sadašnjost i vječnost. Također im je zahvalio za sve ono što u suradnji sa župnikom Dragoslavom Kozićem nastoje činiti za dobro svoje župe, te je  na sve nazočne, napose na obitelj Ivić, zazvao Božji blagoslov.

Nakon svete mise biskup se susreo sa članovima obitelji Ivić, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je uručio darove a roditeljima novčani prilog.