Korizmena duhovna obnova svećenika Požeške biskupije

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 5. ožujka održana je korizmena duhovna obnova za svećenike i đakone Požeške biskupije, na kojoj je sudjelovao i dijecezanski biskup Antun Škvorčević. Nakon molitve Trećeg časa, pozdravljajući nazočne svećenike i đakone biskup Antun je rekao da se ova njihova duhovna obnova ugrađuje u mozaik pastoralnih aktivnosti Požeške biskupije u ovoj korizmi pod geslom „i pođoše za njim“, te ih je pozvao da se upitaju gdje je i kakav je svaki pojedini od njih u tom mozaiku. Potaknuo ih je da u ovoj duhovnoj obnovi očiste ono što je grijeh možda potamnio u njihovoj duši, srcu i savjesti. Na temelju naviještenog ulomka kratkog čitanja iz Knjige mudrosti posvjedočio je da ga tješi činjenica što svatko od nas unatoč ranjenosti zlom i grijehom, uvijek smije sebi ponavljati da je Božje stvorenje i može računati s njegovim milosrđem i praštanjem. U tom smislu pozvao je svećenike i đakone neka ne dopuste da krvari ono što je u njima ranjeno, nego da to ozdravljaju lijekom Božjeg milosrđa i praštanja. Podsjetio ih je da su kao svećenici pošli za Kristom i da na tom putu zbog svoje slabosti pokatkad zastanu, ali da nikad na njemu ne ostaju sami, jer je on uvijek s njima. Pozdravio je voditelja duhovne obnove Tončija Matulića, profesora moralne teologije na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu, i zahvalio mu za njegov dolazak u Požegu.

Potom je prof. Matulić održao izlaganje pod naslovom „’I pođoše za njim’ – Svećenik i njegovo poslanje u društvenim promjenama“. Na temelju nauka Drugoga vatikanskog sabora, osobito u Pastoralnoj konstituciji o Crkvi u suvremenom svijetu „Gaudium et spes“ o odnosu kršćanske vjere i kulture, prof. Matulić je naglasio potrebu da se svećenici danas trebaju potruditi razumjeti svijet u kojem žive i njegovu kulturu, kako bi u njemu mogli evanđeoski djelovati kroz svoje osobno svjedočenje, propovijedanje, katehiziranje i propitivanje aktualnih pitanja u svjetlu vjere. Upozorio ih je da, ako se ne budu ozbiljno uhvatili u koštac sa suvremenom kulturom, koju zbog njezinoga iskrivljenog poimanja čovjeka s pravom nazivamo krnjom i parcijalnom, i ako budu ostali samo pasivni, a počesto i frustrirani promatrači onoga što se oko njih događa, neće doprijeti do srca ljudi. Naprotiv, ako umjesto kritiziranja, napadanja i osuđivanja onoga što u suvremenim kulturnim zbivanjima nije dobro, počnu prepoznavati i prihvaćati što je u njima dobro i pozitivno, imaju šanse u njih unositi evanđeoske kršćanske vrijednosti, a to znači evangelizirati ih i na taj način svojim djelovanjem doprinositi cjelovitosti kulture.

Nakon odmora, biskup Antun je najprije svećenicima izručio pozdrav misionara Karla Prpića iz Kamerunu, kao i zahvalnost za potporu u onome što Požeška biskupija redovito čini za biskupiju Ngaoundéré, u kojoj on misionarski djeluje. Zatim je obavijestio svećenike da će se u sklopu programa spomena desete obljetnice osnutka Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Staroj Gradiški, idućega 16. travnja održati hodočašće svećenika iz svih biskupija naše Metropolije, a da će biskupijski spomen navedene obljetnice biti na euharistijskom slavlju na blagdan Gospe od suza u Pleternici, 31. kolovoza, koje će predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giuseppe Pinto zajedno s biskupima naše Crkvene pokrajine. Potom su izložena neka aktualna pastoralna pitanja. Ivica Žuljević iznio je najnovije informacije o  biskupijskom hodočašću u Lurd od 3. do 8. travnja. Robert Mokri, predstojnik Katehetskog ureda upoznao je svećenike s pojedinostima 20. Biskupijskog križnog puta mladih, koji će se odvijati 10. i 11. ožujka od Lipovljana do Daruvara, kao i o pripremama za biskupijsko hodočašće osnovnoškolske djece u Voćin idućega 5. svibnja. Marijan Pavelić, povjerenik za duhovna zvanja, izvijestio je o održavanju vikenda za ministrante u požeškom Kolegiju.

Nakon toga svećenici i đakoni su se uputili u crkvu sv. Lovre, gdje je prof. Matulić predvodio pokorničko bogoslužje, tijekom kojeg su svećenici imali prigodu pristupiti osobnoj ispovijedi. Vrhunac duhovne obnove bilo je euharistijsko klanjanje, koje je predvodio Marijan Pavelić, prefekt u požeškom Kolegiju zajedno s pitomcima Kolegija na temu duhovnih zvanja. Program je završio zajedničkim objedom u Domu pape Ivana Pavla II.