Biskupijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, Agencije za odgoj i obrazovanje te Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije 9. ožujka je održano biskupijsko/međužupanijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Kršćani na putu dijaloga“. Vjeronaučna olimpijada sastojala se od tri natjecateljske discipline: testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak“. Škola domaćin za natjecanje učenika osnovnih škola bila je Katolička osnovna škola u Požegi, a za učenike srednjih škola Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi.

Biskupijskom natjecanju su prethodila školska odnosno županijska natjecanja u šest županija koje obuhvaća Požeška biskupija. Tako su županijska natjecanja za učenike osnovnih škola održana za Požeško-slavonsku županiju u OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, za Virovitičko-podravsku županiju u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, za Brodsko-posavsku županiju u OŠ Đuro Pilar u Slavonskom Brodu, za Osječko-baranjsku županiju u OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku, a za Bjelovarsko-bilogorsku i Sisačko-moslavačku županiju u OŠ Novska u Novskoj. Na temelju postignutih rezultata na županijskim natjecanjima na biskupijsko natjecanje se plasiralo deset ekipa osnovnih škola Požeške biskupije. Svaka županija je bila zastupljena barem jednom školskom ekipom, a neke i s više ekipa prema kriteriju izvrsnosti, tj. broju osvojenih bodova. Na prvom i drugom dijelu biskupijskog natjecanja osnovnih škola koji se odvijao u prostorima Katoličke osnovne škole sudjelovale su ekipe iz OŠ „Matija Gubec“ iz Cernika, OŠ kralja Tomislava iz Našica, OŠ „Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca, OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara, OŠ „Davorin Trstenjak“ iz Čađavice, OŠ braće Radića iz Pakraca, OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice, OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške i Katolička osnovna škola u Požegi. Nakon trećeg dijela natjecanja najbolja je bila ekipa iz OŠ braće Radića iz Pakraca s mentoricom Ivanom Turuk.

Biskupijskom natjecanju iz vjeronauka za srednje škole koji se odvijao u prostoru Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi pristupile su:

Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi, Tehnička škola iz Virovitice, Tehnička škola iz Požege, Ekonomska i turistička škola iz Daruvara, Strukovna škola iz Virovitice, Srednja škola iz Pakraca, Gimnazija iz Nove Gradiške, Tehnička škola iz Daruvara, Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici, Elektrotehnička i ekonomska škola iz Nove Gradiške, SŠ“Stjepan Ivšić“ iz Orahovice, Srednja škola iz Novske, Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice, Gimnazija iz Požege, SS Marka Marulića iz Slatine, Gimnazija iz Daruvara, Obrtnička škola iz Požege. Najbolja je bila ekipa Gimnazije iz Nove Gradiške s mentorom Rokom Ivanovićem.

Pobjedničke ekipe iz osnovne i srednje škole će predstavljati Požešku biskupiju na državnoj Vjeronaučnoj olimpijadi koja će se održati od 18.-20. travnja o. g. u Poreču.