Korizmena duhovna obnova djelatnika Biskupskog ordinarijata u Požegi

Požeške biskupije, 17. ožujka sudjelovali su na korizmenoj duhovnoj obnovi u Požegi. Program je započeo u Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma, gdje je nazočne djelatnike pozdravio Ivica Žuljević, moderator Biskupskog ordinarijata, zaželjevši im plodonosnu duhovnu obnovu. Potom je Ivica Bošnjak, duhovnik u Katoličkoj osnovnoj školi i Katoličkoj gimnaziji u Požegi sudionicima održao duhovni nagovor pod naslovom »Korizma – vrijeme obnove vjere i pronalaska Boga«.

Duhovnik Bošnjak je najprije pročitao odlomak evanđelja (Lk 18, 1- 18) u kojem evanđelist Luka donosi Isusovu prispodobu o susretu sirote udovice i strogog sudca, i pritom ističe udovičinu ustrajnost u traženju sudčeve zaštite od njezina tužitelja i tlačitelja. Naglasio je kako tvrdokorni sudčev stav i odbijanje da pomogne sirotoj udovici završava iznenadnim pristankom da joj pomogne, koji nije bio motiviran ljubavlju nego sebičnim nastojanjem da se riješi njezina dodijavanja. Na temelju toga podsjetio je nazočne da i sami često puta prema drugim osobama čine djela iz obveze, a ne iz ljubavi, i da takvim svojim djelovanjem ne stječu zasluge kod Boga. Utvrdivši da su Bogu milija djela učinjena iz ljubavi od djela učinjenih zbog obveze, pozvao ih je da snagu za svoje svakodnevno djelovanje crpe iz riznice božanske ljubavi, koja jedina osposobljava čovjeka da živi i djeluje po istinskoj ljubavi. Također ih je pozvao da se iz vreve svakidašnjega brzog života ove korizme znaju povući u nutrinu svoje duše i ondje se u molitvi svakodnevno sjedinjavati s Bogom, koji ih čuva od zaraze grijeha i od opasnosti da upadnu u stanje nevjere i beznađa. Osobito pak ih je potaknuo da Bogu s pouzdanjem povjere sve svoje osobne i obiteljske jade, tjeskobe i nevolje. Na temelju svega rečenoga zaključno ih je pozvao da svoj rad u biskupijskim ustanovama ne promatraju samo kao obvezu, koju kao zaposlenici izvršavaju da bi primili plaću, nego i kao svoj drugi dom, u kojem se kao vjernici međusobno susreću, i u kojem u suradnji sa svećenicima služe sveopćoj Kristovoj Crkvi u požeškoj mjesnoj Crkvi. Nakon njegova nagovora, zahvalnu riječ djelatnicima laicima u središnjim biskupijskim ustanova uputio je Ivan Popić, kancelar Biskupskog ordinarijata i ravnatelj Caritasa Požeške biskupije.

Program je nastavljen u Katedrali gdje su sudionici duhovne obnove najprije pristupili slavlju sakramenta pomirenja, pridružili se vjernicima u moljenju krunice, a potom zajedno s njima sudjelovali na večernjoj svetoj misi, koju je predvodio kancelar Popić.