Korizmena tribina u Požegi o obitelji pred suvremenim izazovima

U Dvorani Svete Terezije Avilske u Požegi, 22. ožujka održana je peta i posljednja ovogodišnja  korizmena „Tribina četvrtkom“ kojom Požeška biskupija nastoji promicati dijalog između vjere i kulture. Gost predavač bio je teolog Tonči Matulić, profesor moralne teologije na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu. Među brojnim sudionicima na Tribini je bio nazočan i požeški biskup  Antun Škvorčević. Nakon uvodne molitve, moderator Tribine Stefan Bunjevac, profesor filozofije i sociologije na Katoličkoj gimnaziji u Požegi, najavio je izlaganje na temu: „Obitelj pred suvremenim izazovima“, a zatim je u kratkim crtama predstavio predavača.

U prvom dijelu svoga iscrpnog i zanimljivog izlaganja profesor Matulić istaknuo je važnost obitelji kao temeljne i životne jedinice društva. Ustvrdio je kako je ona najstarija društvena institucija te kako upravo ona prethodi svim postojećim institucijama. Također je naglasio kako obitelj upućuje čovjeka u najdublje zajedništvo te on u njoj stvara odnose utemeljene na empatiji, ljubavi, solidarnosti i podršci. Značaj obitelji ogleda se kroz usvajanje moralnih, duhovnih, kulturnih, socijalnih, intelektualnih i općeljudskih vrijednosti, a upravo su to čimbenici koji se moraju prenositi kako bi se mladi naraštaji mogli formirati i tako obogatiti čitavo društvo. Obitelj je okarakterizirana kao mjesto susreta generacija, a upravo je to predavač Matulić označio kao jednom od najpozitivnijih dimenzija odgoja za mlade ljude jer im omogućava rast u ljudskoj mudrosti. Govoreći o suvremenoj obitelji, slikovito ju je usporedio sa spavaonicom. Međutim, iako su roditelji odsutni iz obitelji zbog posla, a djeca zbog škole, obiteljski je dom gravitacijska točka koja raštrkane članove obitelji povezuje u jedno.  Apelirao je na nadležne institucije, političare i državu da vode politiku koja će braniti obitelj i obiteljske vrijednosti jer ona postoji koliko i čovječanstvo te kao takva nema alternativu.

U drugom dijelu izlaganja profesor Matulić je govorio o temeljnoj kršćanskoj spoznaji obitelji. Istaknuo je važnost sakramenta ženidbe, a kršćansku obitelj je prikazao kao djelo samog Boga stvoritelja. Gledano s teološke strane, obitelj ima utjecaj na vječnu sreću ili nesreću svakog pojedinca. Kao primjer naveo je kršćane prvih vremena koji su obitelj smatrali crkvom u malom te na taj način nasljedovali primjer Svete Obitelji. Na temelju nauka Drugog vatikanskog sabora izraženog u pastoralnoj konstituciji o Crkvi u suvremenom svijetu „Gaudium et spes“ produbio je misao o obitelji kao mjestu vrsnijeg pronalaska i življenja bogatije čovječnosti.

U raspravi nakon izlaganja govorilo se o važnosti roditeljskog autoriteta, o problemu nasilja nad ženama te o budućnosti hrvatske obitelji s obzirom na prevladavajuće demografske tendencije. Raspravu je svojim razmišljanjem zaključio biskup Antun. Ohrabrio je nazočne da se ne daju prestrašiti ili pokolebati dramatičnim izazovima pred kojima se nalazi suvremena obitelj, nego da ostanu čvrsto stajati na evanđeoskim polazištima s obzirom na čovjeka te da ih unose u sredinu gdje žive, prvenstveno u vlastitu obitelj. Pozvao ih je da pred ideologijama koje ih žele uključiti u sustave bez vrijednosti postupe po Danteovu savjetu u Božanstvenoj komediji: „Pogledaj i prođi“ – „Guarda e passa“, jer znaju da su se opredijelili za Božji sustav vrijednosti u Isusu Kristu i da od njegove snage žive. Prisjetio se riječi koje je pred naletom ideologija protivnih čovjeku u suvremenom svijetu na XI. Općoj skupštini biskupske sinode o Euharistiji 2006. godine izrekao kardinal Godfried Danneels, ustvrdivši da je i suvremenu kulturu moguće i potrebno evangelizirati, te je potaknuo sudionike Tribine na razmišljanje kako to trebamo danas činiti u Hrvatskoj, kako ne bismo postali ideološke žrtve. Izrazio je uvjerenje da su ovogodišnje korizmene Tribine pomogle njihovim sudionicima da se preispitaju s obzirom na vrijednosni sustav po kojem žele živjeti. Zahvalio je profesoru Matuliću za spremnost kojom je prihvatio gostovati na Tribini, a svim nazočnima zaželio je blagoslovljenu pripravu za predstojeću svetkovinu Kristova uskrsnuća.