Na Veliku subotu blagoslovljena nova kuća samohrane majke u Požegi

Na Veliku subotu, 31. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je u požeškom naselju Šeovci obitelj samohrane majke Mirjane Janković i njezino troje djece, Amaliju, Josipa i Anu-Marija te blagoslovio novoizgrađenu kuću. Izgradnja ove kuće pokrenuta je prošle godine prigodom 20. obljetnice uspostave Požeške biskupije i Trećega euharistijskog kongresa kao karitativni projekt Biskupije i njezina Caritasa, kako bi se obitelji Janković, koja je živjela u teškim uvjetima dvorišnih trošnih prostora, omogućili dostojni životni uvjeti. Govoreći o spomenutom projektu, biskup Škvorčević je istaknuo kako je izgrađena kuća svojevrsni „spomenik“ proslave Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije te da svjedoči osjetljivost vjernika za bližnjega u nevolji. Novčanim darom svih župa, prikupljenim na misama u nedjelju koja je prethodila Središnjem kongresnom slavlju, te milostinjom na samom Kongresu koja je bila namijenjena za izgradnju spomenute kuće, vjernici Požeške biskupije pomogli su ostvarenje navedenog karitativnog projekta. Biskup je zahvalio Ivanu Popiću, ravnatelju Catritasa za koordinaciju radove,  župniku Ivici Žuljeviću za višegodišnje pomaganje obitelji Janković preko Caritasa Župe sv. Terezije Avilske u Požegi, napose tijekom gradnje njihove nove kuće, kao i Uredu za gradnju Požeške biskupije za vođenje gradnje. Župnik je potom prikazao financijsku konstrukciju troškova izgradnje kuće, rekavši kako su vjernici Požeške biskupije u nedjelju prije Kongresa te na samom Kongresnom slavlju u milostinji prikupili oko 200.000,00 kn, gospodin Filip Matić iz Münchena darovao iznos od 66.000,00 kn Grad Požega na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem donirao je priključak za vodu i električnu struju te stolariju na kući, poduzeće „Elektro-team“ iz Požege, vlasnika Tomislava Čabraje doniralo je sve elektroinstalaterske radove. Spomenuo je kako se u akciju uključio i Hrvatski Caritas sa svojom donacijom od 22.500,00 kn te drugi pojedinci s manjim novčanim iznosima. Istaknuo je kako je preostali dio troškova pokrila Požeška biskupija iz svojim sredstava, a ukupna procijenjena vrijednost radova je više od 500.000,00 kn. Biskup je pripomenuo kako je kuća iznutra opremljena namještajem iz ostavštine dr. Tomislava Ivančića, koji je preminuo prošle godine u Zagrebu a bio povezan sa svojom rodnom Požeškom biskupijom. Razgledavajući kuću u pratnji troje djece Janković, biskup je izrazio zadovoljstvo uređenjem i izvedenim radovima, a djeca su na sebi svojstven način, izrazila oduševljenje svojim novim sobama te su biskupu ispričala o ugodi protekle noći kada su po prvi puta spavala na novim krevetima u svome novom domu.

Uslijedio je čin blagoslova novog doma, koji je predvodio biskup Škvorčević. Nakon pročitana kratkog ulomka iz evanđelja po Luki, biskup je rekao kako nam evanđelist prenosi Isusove riječi o miru, ističući da je on jedna od važnih sastavnica ljudskog postojanja, povezana i s kućom u kojoj stanujemo. Naglasio je kako pravilan odnos prema Bogu i ljudima s kojima dijelimo životni prostor,  usklađivanje svojih opredjeljenja s Božjim naumom o nama, stvara stanje sklada u srcu koji nazivamo mir po kojem zidovi kuće postaju dom. Kazao je majci Mirjani i njezinoj djeci neka za svakoga imaju otvorena vrata svoga doma, a još više svoga srca, kako bi u njima stanovala Božja blizina, ono za čim ljudsko biće u konačnici duboko čezne. Dodao je da se ta blizina napose ostvaruje po zajedničkoj molitvi, svetoj misi i sakramentima u kojima se napunjamo snagom Isusove ljubavi, njegove žrtve na križu. Potaknuo je napose djecu da se zajedničkom molitvom svakodnevno otvaraju Bogu i povjeravaju mu svoje dobrotvore, a radom i zalaganjem u školi da nastoje izgrađivati svoja mladenačka bića.

Zahvalivši biskupu i njegovim suradnicima na svemu učinjenom, majka Mirjana nije krila  radost što zajedno sa svojih troje djece ima dostojan prostor za život, a djeca su uputila svoju zajedničku molitvu sv. Josipu, izabirući ga za čuvara svoga novog doma. Biskup im je poželio još mnogo radosnih obiteljskih trenutaka, te im čestitao Uskrs.