Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Požegi

U Biskupskom domu u Požegi, 13. travnja održana je Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Na Skupštini su sudjelovali đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović te kancelari Đakovačko-osječke nadbiskupije Robert Jugović, Srijemske biskupije Marko Loš te Požeške biskupije Ivan Popić. Upućujući riječi pozdrava, biskup Škvorčević je spomenuo kako se nalazimo u uskrsnom vremenu, tijekom kojeg u liturgijskim čitanjima nastupa pred svojim učenicima Isus Krist, pobjednik nad smrću, ili ga oni svjedoče jednostavnim riječima poput Petra u kratkom čitanju iz Djela Apostolskih u današnjem Trećem času: Isus je uskrsnuo! Kazao je kako Dvanaestorica nakon Pedesetnice, nošeni Isusovim Duhom, tu poruku snažno naviještaju, te da je taj navještaj temelj zajedništva Crkve. Istaknuo je kako su biskupi snagom svetoga reda po tom istom Duhu postali članovi zbora apostolskih nasljednika sa zadaćom svjedočenja Isusa Krista pobjednika nad zlom i smrću, te da je u njem ukorijenjena njihova duboka međusobna povezanost. Spomenuo je kako je o tom posebno razmišljao proteklih dana tijekom zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, istaknuvši kako je današnja Skupština njegov svojevrsni nastavak, te se odvija u toj eklezijalnoj svijesti. Spomenuo je hodočašće svećenika Đakovačko-osječke crkvene pokrajine idućeg ponedjeljka u Staru Gradišku, koje će biti jedna od sastavnica spomena 10. obljetnice utemeljenja slavonske Crkvene pokrajine, a nastavit će se s hodočašćima u našim mjesnim Crkvama od Tekija u Srijemu, Gospe od suza u Pleternici do đakovačke Katedrale prigodom svetkovine Obljetnice njezine posvete. Kazao je da će se tako očitovati duhovni dinamizam naših mjesnih Crkava, utemeljen na vjeri u Pobjednika nad zlom i smrću. S tim mislima biskup Škvorčević je poželio dobrodošlicu i plodan rad sudionicima Skupštine.

Zahvaljujući biskupu Antunu za srdačnu dobrodošlicu i gostoprimstvo nadbiskup i metropolit Đuro Hranić je rekao kako je dinamizam vjere u Uskrsloga snažno prisutan u mjesnim Crkvama, a na poseban način smo tome svjedoci minulih dana na razini Crkve u Hrvata gdje opažamo određeno buđenje vjernika laika koji se ne daju staviti u neke nametnute okvire po kojima je i Uskrsli u svojevrsnom zatvoru, nego se oni organiziraju i postupno postaju zrela snaga na svim društvenim razinama: od prosvjete, športa i kulture pa sve do gospodarske i socijalne razine. U tom kontekstu, rekao je, da biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine žele promatrati i 10. obljetnicu njezina utemeljenja sa željom snažnijeg jačanja eklezijalne svijesti u vjernicima.

Potom je đakovačko-osječki kancelar Robert Jugović pročitao zapisnik prethodne sjednice a prisutni ga biskupi prihvatili. Biskupi su između ostalog razmotrili pitanje proglašenja sv. Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, osvrnuvši se na duboke povijesne tragove i kult koji navedeni sveci već imaju na području ovdašnjih biskupija. U tom pogledu donesenu su odluke o provedbi odredbi Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata „De Patronis constituendis“. Razgovarali su o sadašnjem stanju u Slavoniji označenom različitim nevoljama sve do iseljavanja, te razmišljali o svom zajedničkom pastoralnom nastupu u tom pogledu te i na taj način očitovati zajedništvo o 10. obljetnici svoje Crkvene pokrajine. Ivica Žuljević, moderator Biskupskog ordinarijata u Požegi, predstavio je program i tehničke pojedinosti hodočašća svećenika Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Staru Gradišku idućeg ponedjeljka.