Zagrebački bogoslovi izveli u Požegi predstavu »Žrtva za domovinu«

Bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu izveli su 19. travnja predstavu »Žrtva za domovinu« u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi. Glumci, tehničari i ostali sudionici predstave u Požegu su došli u pratnji rektora Anđelka Košćaka i duhovnika Vlade Razuma, a na predstavi je uz brojne, uglavnom mlađe Požežane, bio i požeški biskup Antun Škvorčević. Premijerno izvedena u zagrebačkom kazalištu »Komedija« 14. travnja ove godine, predstava s elementima mjuzikla imala je za cilj približiti požeškim gledateljima veličinu Stepinčeve žrtve kao i žrtve hrvatskih branitelja, te potaknuti gledatelje na vjernost Crkvi i Domovini.

Prema riječima redatelja Domagoja Topića, ova je predstava posebna jer prikazuje našega Blaženika na drugačiji način. Osim što su prikazom biografskih elemenata iz njegova života istaknuli njegovu vjernost Kristu i Katoličkoj Crkvi koju je posvjedočio mučeničkom smrću, bogoslovi su njegov lik povezali i s ulogom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i na taj način istaknuli svevremensku vrijednost domoljublja.

Predstavu su osmislili: Domagoj Topić, redatelj; Vatroslav Siketić, scenarist; Petar Tisaj i Karlo Topalović, producenti; Leo Lang i Dominik Lučić, dirigent i glazba. Pred ispunjenom dvoranom nastupili su: Stepinac (kao mladić): Mate Cikoja; Stepinac (kao nadbiskup): Ivan Lovrenović; hrvatski general: Valentino Ljevar; tužitelj: Patrik Paulić; suci: Luka Premelić i Matija Vragović; župnik: Damir Kunić; nadbiskupov tajnik: Višeslav Foretić; milicajci: Toni Svitlanović i Deni Ban; kurir: Josip Mikec; sekretar: Kristijan Pezić; hrvatski branitelji: Krešimir Babić, Zvonimir Gašpar, Krunoslav Hikec, Karlo Blažun, Tomislav Varela i Alen Zelčić; tajnica: Dinka Bilać; provokatori: Josip Majsar i Petar Tisaj te narator: Ivan Pernar.