Dječje hodočašće u Voćin

U homiliji biskup je progovorio o pozivu, koji je bogoslov Toni Svitlanović osjetio u svom srcu da postane svećenik. Rekao je da on pred Božjim pozivom nije bio tvrda i neosjetljiva srca,  nego je na njega hrabro odgovorio: »Evo me!«. Čestitao mu je za taj korak, potaknuvši ga da na putu svoga duhovnog poziva ostane čvrsto povezan s Bogom. Pozvao je nazočne mlade hodočasnike neka mole za njega da ne propadne ono što je Bog započeo u njemu ostvarivati.

Na temelju naviještenog evanđelja biskup je podsjetio djecu na mržnju kao stanje čovjekova duha zarobljena zlom i protumačio Isusovu riječ o svijetu koji i njega mrzi. Zapitao je djecu kako se može ozdraviti od mržnje. Slijedeći ulomak današnjeg prvog čitanja iz Djela Apostolskih, biskup je kazao kako je sv. Pavao bio mrzitelj i progonitelj Isusa Krista i njegovih učenika, ali je posebnim zahvatom Isusove ljubavi izliječen od tog stanja, prepoznao u njemu mogućnost pobijediti i samu smrt, započeo živjeti potpuno predanje Isusu Kristu, naviještati ga kao jedinu i najvažniju osobu po kojoj se postiže punina života, kraljevstvo nebesko, smisao postojanja. Još je biskup pripomenuo, kako je Pavao, pokretan Isusovim Duhom, gorljivo navješćujući evanđelje,  dospio i u Makedoniju, donijevši Isusa Krista u Europu, te će i Hrvati postati dionicima toga njegova djela, i biti mu vjerni tijekom trinaest svojih stoljeća. Potaknuo je djecu da budu ponosna na tu duhovnu baštinu te ih pozvao da je svakodnevno žive obiteljskom molitvom, kroz pohađanje vjeronauka u školi, nedjeljno slavljenje svete mise, pohađanje katoličkih škola, hodočašćima u marijanska i druga svetišta – te na taj način budu dionicima Isusove pobjede nad smrću, izdvojeni iz svijeta u kojem ljudi po međusobnoj mržnji i svađi tonu u nemoć, umiru u mraku.

Upozorio je kako u naviještenom ulomku iz Djela Apostolskih sv. Pavao traži suradnike za  navjestiteljsko djelo, te je izabrao Timoteja za svoga pratitelja. Biskup je ustvrdio kako se slično događa i danas, te biskupi, članovi zbora apostolskih nasljednika imaju za suradnike svećenike koji im pomažu u naviještanju Isusova evanđelja.  Spomenuo je kako se u taj dinamizam Isusovih suradnika danas na svoj način uključuje i bogoslov Toni Svitlanović, očitujući spremnost da bude svećenik u Požeškoj biskupiji. Potaknuo je nazočnu djecu i mlade da pomno osluškuju svoje srce i da se spremno odazovu Isusovu pozivu u svećeničko ili redovničko zvanje.

Biskup je zatim kazao djeci da su došli na hodočašće u Voćin u subotu prije prve nedjelje u Marijinu mjesecu svibnju, iskazati joj svoju odanost i zahvalnost. Podsjetio je da u drugu svibanjsku nedjelju slavimo majčin dan, te ih je potaknuo da danas povjere Isusovoj Majci svoje majke, koje ih od malih nogu nose u svom naručju, privijaju na grudi, svjedočeći im da su njihovo najveće blago, njihovo zlato, sunce, život. Istaknuo je da nas Marija i po liku Gospe Voćinske, držeći Isusa na rukama, podsjeća kako bi svatko od nas trebao tako usvojiti Isusa u svoj život, da on bude naše zlato, naše sunce, sve naše, jer je postao čovjekom da bi preuzeo naše patnje i našu smrt kako mi ne bi umrli u nemoćima zla, mržnje i sebičnosti. Poručio je djeci da za sebe čine najbolje, kad Isusa usvoje za prvog i najvažnijeg suputnika na svom životnom putu. Završavajući homiliju uputio je molitvu Isusovoj Majci, Gospi Voćinskoj da pomogne djeci i mladima imati lijepo, budno, toplo srce koje osluškuje Božji glas, slijedi ga te tako postaju nositelji Božje ljepote u Hrvatskoj.