Hodočašće djece Požeške biskupije u Voćin

U subotu, 5. svibnja, u svetište Majke Božje Voćinske u Voćin, središnje marijansko svetište Požeške biskupije, hodočastilo je nekoliko tisuća djece osnovnih škola s područja Požeške biskupije među kojima i ovogodišnji krizmanici. Po dolasku u crkvu mladi su hodočasnici obišli oko Gospina lika te joj u molitvi i pjesmi uputili pozdrav. Prije svete mise uslijedio je ispit savjesti koji je pripremio Nikola Legac i mogućnost za svetu ispovijed. Središnji dio hodočašća bila je sveta misa koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u koncelebraciji pedesetak svećenika, među kojima i Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Na slavlje su stigli i đakoni Požeške biskupije te dvadesetak bogoslova iz spomenutog Sjemeništa, kako bi sudjelovali na obrednom primanju Tonija Svitlanovića iz župe sv. Jurja Mučenika u Vrbovi među kandidate Požeške biskupije za svete redove đakonata i prezbiterata.

Na početku euharistijskog slavlja biskup je u ime svih hodočasnika uputio trostruki pozdrav Gospi Voćinskoj, a prisutna djeca odgovarala pjevajući poklik „Blažena ti što povjerova“. Potom je domaći župnik i rektor svetišta Mladen Štivin izrazio biskupu dobrodošlicu, čestitajući mu  rođendan, a mladi su mu uručili buket cvijeća. Zahvalivši za čestitku, biskup je pozdravio djecu, spomenuvši kako je danas po njima u Voćinskom svetištu na neki način prisutna cijela Požeška biskupija, prvenstveno po ljepoti, toplini i radosti srca kojim svjedoče odanost Isusovoj Majci. Podsjetio ih je na rascvjetalu prirode kroz koju su prolazili dolazeći u Voćin te kazao da i oni mogu rasti u dubini svoga mladenačkog bića, ali po nikome tako kao po Isusu Kristu koji može u njihovim srcima pobijediti zarobljenost zlom i sebičnošću, ostvariti pobjedu nad grijehom i smrću, dovesti do punine života. Djeca su na svoj mladenački način to potvrdila pripjevom „Kriste budi naša radost“. Poseban pozdrav biskup je uputio svećenicima, časnim sestrama i vjeroučiteljima koji su dopratili djecu, a ona su im odgovorila pljeskom. Izrazio je radost što su danas na slavlju prisutni  bogoslovi iz Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i svećenički aspiranti iz Kolegija u Požegi, kako bi dali potporu Toniju Svitlanoviću iz Župe Vrbova koji će biti primljen među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata, čiju su prisutnost djeca također pozdravila pljeskom.

U homiliji biskup je progovorio o pozivu, koji je bogoslov Toni Svitlanović osjetio u svom srcu da postane svećenik. Rekao je da on pred Božjim pozivom nije bio tvrda i neosjetljiva srca,  nego je na njega hrabro odgovorio: »Evo me!«. Čestitao mu je za taj korak, potaknuvši ga da na putu svoga duhovnog poziva ostane čvrsto povezan s Bogom. Pozvao je nazočne mlade hodočasnike neka mole za njega da ne propadne ono što je Bog započeo u njemu ostvarivati.

Na temelju naviještenog evanđelja biskup je podsjetio djecu na mržnju kao stanje čovjekova duha zarobljena zlom i protumačio Isusovu riječ o svijetu koji i njega mrzi. Zapitao je djecu kako se može ozdraviti od mržnje. Slijedeći ulomak današnjeg prvog čitanja iz Djela Apostolskih, biskup je kazao kako je sv. Pavao bio mrzitelj i progonitelj Isusa Krista i njegovih učenika, ali je posebnim zahvatom Isusove ljubavi izliječen od tog stanja, prepoznao u njemu mogućnost pobijediti i samu smrt, započeo živjeti potpuno predanje Isusu Kristu, naviještati ga kao jedinu i najvažniju osobu po kojoj se postiže punina života, kraljevstvo nebesko, smisao postojanja. Još je biskup pripomenuo, kako je Pavao, pokretan Isusovim Duhom, gorljivo navješćujući evanđelje,  dospio i u Makedoniju, donijevši Isusa Krista u Europu, te će i Hrvati postati dionicima toga njegova djela, i biti mu vjerni tijekom trinaest svojih stoljeća. Potaknuo je djecu da budu ponosna na tu duhovnu baštinu te ih pozvao da je svakodnevno žive obiteljskom molitvom, kroz pohađanje vjeronauka u školi, nedjeljno slavljenje svete mise, pohađanje katoličkih škola, hodočašćima u marijanska i druga svetišta – te na taj način budu dionicima Isusove pobjede nad smrću, izdvojeni iz svijeta u kojem ljudi po međusobnoj mržnji i svađi tonu u nemoć, umiru u mraku.

Upozorio je kako u naviještenom ulomku iz Djela Apostolskih sv. Pavao traži suradnike za  navjestiteljsko djelo, te je izabrao Timoteja za svoga pratitelja. Biskup je ustvrdio kako se slično događa i danas, te biskupi, članovi zbora apostolskih nasljednika imaju za suradnike svećenike koji im pomažu u naviještanju Isusova evanđelja.  Spomenuo je kako se u taj dinamizam Isusovih suradnika danas na svoj način uključuje i bogoslov Toni Svitlanović, očitujući spremnost da bude svećenik u Požeškoj biskupiji. Potaknuo je nazočnu djecu i mlade da pomno osluškuju svoje srce i da se spremno odazovu Isusovu pozivu u svećeničko ili redovničko zvanje.

Biskup je zatim kazao djeci da su došli na hodočašće u Voćin u subotu prije prve nedjelje u Marijinu mjesecu svibnju, iskazati joj svoju odanost i zahvalnost. Podsjetio je da u drugu svibanjsku nedjelju slavimo majčin dan, te ih je potaknuo da danas povjere Isusovoj Majci svoje majke, koje ih od malih nogu nose u svom naručju, privijaju na grudi, svjedočeći im da su njihovo najveće blago, njihovo zlato, sunce, život. Istaknuo je da nas Marija i po liku Gospe Voćinske, držeći Isusa na rukama, podsjeća kako bi svatko od nas trebao tako usvojiti Isusa u svoj život, da on bude naše zlato, naše sunce, sve naše, jer je postao čovjekom da bi preuzeo naše patnje i našu smrt kako mi ne bi umrli u nemoćima zla, mržnje i sebičnosti. Poručio je djeci da za sebe čine najbolje, kad Isusa usvoje za prvog i najvažnijeg suputnika na svom životnom putu. Završavajući homiliju uputio je molitvu Isusovoj Majci, Gospi Voćinskoj da pomogne djeci i mladima imati lijepo, budno, toplo srce koje osluškuje Božji glas, slijedi ga te tako postaju nositelji Božje ljepote u Hrvatskoj.

Pri koncu svete pričesti biskup je podsjetio djecu da tijekom ovogodišnjeg mjeseca svibnja u svim župama Požeške biskupije molimo s Marijom za duhovna zvanja, te je uputio Isusu Kristu molitvu na tu nakanu. A nakon popričesne predvodio je čin predanja Blaženoj Djevici Mariji. Potom je istaknuo kako je voćinska crkva danas puna – ne samo brojnom djecom – nego njihovom nutarnjom ljepotom, radošću i odanošću koju su na svom hodočašću očitovali Isusovoj Majci. Zahvalio je svima koji su se uključili u organizaciju hodočašća, udruženom pjevačkom zboru sastavljenom od djece  iz Voćina, Nove Kapela, Katoličke osnovne škole u  Požegi, Pakraca, Davora, župe sv. Roka u Virovitici,  i Pleternice pod vodstvom prof. Ljube Šolić uz orguljsku pratnju Maria Večerića. Posebnu zahvalu uputio je rektoru Zagrebačke bogoslovije Anđelku Košćaku i prefektu Mislavu Kutleši te bogoslovima.

Nakon euharistijskog slavlja u prostorima Svetišta pod vedrim nebom uslijedilo je natjecanje iz vjeronaučnog znanja koji su vodili vjeroučitelji uz pomoć animatora mladih, a u kojem je sudjelovalo 11 ekipa s područja Požeške biskupije, pobjednica na prethodnoj dekanatskoj razini. Prvo mjesto osvojila je skupina iz župe sv. Terezije Avilske u Požegi pod vodstvom s. Karoline Mićanović. Drugo mjesto osvojila je ekipa iz župe Pohoda BDM u Voćinu pod vodstvom s. Tereze Dokić, a treće mjesto ekipa iz župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj pod vodstvom s. Jelene Krilić. Uslijedila su zatim natjecanja u različitim igrama za mlade koje su vodili animatori: graničar, povlačenje užeta, tronogo trčanje, ping-pong na žlici, skakanje u vreći i druge, a sve je završilo u kasnim poslijepodnevnim satima podjelom nagrada.