Sjednica Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije

Pod predsjedanjem požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, 14. svibnja u Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi održana je redovita proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije.

Nakon molitve Trećeg časa, biskup Antun je pozdravio vijećnike, ustvrdivši da je znakovito što se sjednica održava na  blagdan sv. Matije Apostola, koji je nakon Judine izdaje bio pribrojen apostolskom zboru kao njegov dvanaesti član. Dvanaest plemena Izraelovih bilo je temelj starog Božjeg narodu, a dvanaestorica apostola temelj su novog Božjeg naroda, Crkve. Birajući dvanaestog člana svoga zbora – apostoli svjedoče svijest o institucionalnoj sastavnici Crkve koju je uspostavio Isus Krist i koju on trajno oživljava snagom Duha Svetoga, naglasio je biskup. Podsjetio je vijećnike da su se sastali kako bi međusobno podijelili brigu i odgovornost koju imaju za Crkvu Isusovu, te zajedno s biskupom promišljali što u ovom trenutku treba činiti naša Biskupija u svom poslanju. Istaknuo je kako je ovo posljednja sjednica sadašnjeg saziva Prezbiterskog vijeća te da iduće jeseni treba birati novi petogodišnji saziv. Nadovezao se na pročitani odlomak iz Pavlove Druge poslanice Korinćanima, u kojem Apostol potiče na pomirenje s Bogom, te je podsjetio vijećnike da polazište njihova razmišljanja o vlastitom poslanju u Crkvi, o  njihovim uspjesima i problemima,  uvijek treba biti ono što Bog ostvaruje u njima i po njima. Ustvrdio je da je prvotno svećenikovo poslanje i njegova osnovna zadaća biti osobno pomiren s Bogom i služiti drugima da budu s njime pomireni. Poželio je da vijećnici polazeći od onoga što Bog ostvaruje u njima i od poslanja koje im je povjereno, dadnu svoj doprinos u radu ove sjednice. Potom je predstavio dnevni red na kojem je Nacionalni susret katoličkih obitelji 15. i 16. rujna 2018. u Solinu, zatim deseta obljetnica Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i pitanje njezinih nebeskih zaštitnika, Uredba o zaštiti osobnih podataka.

Tajnik Vijeća Ivica Žuljević pročitao je zatim Zapisnik prethodne sjednice. U raspravi koja je uslijedila spomenuta je provedba zaključaka s obzirom na održavanje svibanjskog hodočašća učenika katoličkih gimnazija i drugih srednjoškolaca u Voćin;  organizacija Biskupijskog susreta mladih idućega 22. rujna;  pastoral na veleučilištima u Požegi i Virovitica iduće jeseni, te provođenje projekta edukacije animatora mladih kako su se dogovorili mladi svećenici na njihovim susretima trajne formacije.

Ana Matković, biskupijska povjerenica za pastoral braka i obitelji, voditeljica biskupijskog Centra „Pro vita et familia“ izvijestila je vijećnike o tijeku priprema, o programu  i o načinu prijave sudionika za Treći nacionalni susret katoličkih obitelji, koji će se održati u Solinu, 15. i 16. rujna ove godine pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“.  Iznijela je tehničke podatke o načinu prijave hodočasnika, promidžbenim materijalima, smještaju te programu u predvečerje, 15. rujna  i središnjeg slavlja 16. rujna u Solinu. Biskup Antun je napomenuo da je domaćin susreta, splitski nadbiskup Marin Barišić uputio pisani poziv, te je potrebno u idućem mjesecu kolovozu dostaviti organizatorima broj hodočasnika kako bi se za njih mogao osigurati smještaj kod obitelji u Splitu i okolici. Vijećnici su raspravili o više konkretnih pitanja te zaključili da će se nastojati organizirati predstavnike iz svakog dekanata koji će sudjelovati na susretu. Razgovarali su također o mogućnosti da se sljedeći susret obitelji održi u Pleternici.

Daljnja točka dnevnog reda bila je posvećena prijedlogu da se prigodom 10. obljetnice Đakovačko-osječke crkvene pokrajine od Svete Stolice zatraži da sv. Ćiril i Metod budu njezini nebeski zaštitnici. Nakon  biskupova obrazloženja ovog pitanja, vijećnici su jednoglasno podržali spomenuti prijedlog. Razmotrili su i mogućnost sudjelovanja svećenika i vjernika Požeške biskupije na programima obilježavanja spomenute obljetnice u svetištu Majke Božje Tekijske u Petrovaradinu idućega 4. kolovoza, u Pleternici 31. kolovoza te u Đakovu na Obljetnicu posvete Katedrale, 1. listopada.

Zatim je odvjetnik Ivan Bošković prikazao vijećnicima „Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka“ Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine, koja stupa na snagu idućega 25. svibnja. Ukazao je na specifičnost Crkve s obzirom na to pitanje, izrazivši uvjerenje da će ona i dalje moći djelovati u okviru svojih kanonskih propisa, izgrađujući sustav koji će napose štititi osobne podatke u elektroničkom obliku. Senka Horvat, direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije „Panora“ potom je predstavila vijećnicima mogućnosti korištenja europskih fondova, sudjelovanja na natječajima iz područja podizanja energetske učinkovitosti zgrada, sudjelovanja u socijalnim i kulturnim projektima, te izradi projektne dokumentacije kao preduvjeta za natječaj. Istaknula je i mogućnost prekogranične suradnje u ostvarivanju zajedničkih projekata.

Biskupijski ekonom Dražen Akmačić izvijestio je vijećnike o izvršavanju župnih obveza prema Biskupiji te propisanim kolektama i osvrnuo se na godišnje financijske izvještaje župa. Biskup je naglasio  važnost discipline u upravljanju crkvenim vremenitim dobrima, kako bi se izbjegle nepravilnosti ili zloporabe. Na kraju vijećnici su se osvrnuli na aktualno pitanje inicijative nekih građanskih udruga oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, te su i ovom prigodom utvrdili kako je riječ o političkim aktivnostima koje nije primjereno provoditi u crkvenim prostorima.