Svetkovina Presvetog Trojstva u Daruvaru

Prigodom svetkovine Presvetog Trojstva, zaštitnika daruvarske Župe, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg je pedesetak mladih primilo sakrament svete Potvrde. Župnik Anto Ivić zajedno s dvoje krizmanika uputio je biskupu dobrodošlicu. U pozdravnoj riječi biskup je čestitao župljanima svetkovinu njihova zaštitnika, ukazavši na znakovitost okupljanja u župnoj crkvi oko Isusove žrtve ljubavi na oltaru koja nas čini dionicima Božjeg trojstvenog zajedništva ljubavi. Posvijestio je krizmanicima da po sakramentu svete potvrde ne primaju tek nešto, nego snagom Sinovljeva Duha postaju u punom smislu Božji sinovi i kćeri a međusobno braća i sestre, potpuno ugrađeni u Isusov živi organizam Crkve.

U homiliji biskup je protumačio kako je čovjek biće zajedništva, ne pojavljuje se na svijetu vlastitom voljom ili odlukom, nego darom drugih, te da se on istim putem budi i na neponovljivost svoje osobe koja je duhovni podatak, te nas to iskustvo na neki način povezuje s otajstvom Presvetog Trojstva. Na temelju svetih čitanja progovorio je o povijesnom iskustvu Boga koji se objavljuje svome narodu te se u Sinu čovjekom postalom očituje kao Otac koji šalje Sina u Duhu ljubavi, da bi čovjeka oslobodio ranjenosti zlom i smrću. Kazao je krizmanicima da po sakramentu svete potvrde ulaze u dinamizam Isusove pobjede nad smrću, te ih je potaknuo da se ne daju zavesti projektima o čovjeku utemeljenima na ideologijama ili sebičnosti koja ih ostavlja na površini života i praznima u dubini njihova bića. Pozvao ih je da ne podlegnu ravnodušnosti s obzirom na same sebe, nego budu trajno iznutra žarki za ono što je Božje i u tom pronađu najviše ostvarenje svoga postojanja i smisao života.

Na svršetku slavlja biskup je podsjetio nazočne na mogućnost boljeg života po zauzetijem življenju svoje pripadnosti Bogu u zajedništvu Crkve.