Svetkovina Tijelova u Požegi

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 31. svibnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali zajedno s kanonicima Stolnog kaptola, svećenicima gradskih župa te svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova. Na misnom slavlju i u tijelovskoj procesiji sudjelovalo je mnoštvo vjernika iz četiri požeške župe: djeca vrtićke dobi, ovogodišnji prvopričesnici, ministranti, učenici katoličkih škola, mladi, župni pjevački zborovi, članovi crkvenih udruga i molitvenih zajednica, a pridružili su im se predstavnici Hrvatske vojske i policije, kao i predstavnici gradskih udruga. Na početku misnog slavlja biskup Antun je pozdravio  nazočne u Katedrali i na trgu ispred nje, podsjetivši kako je Gospodin Isus želio da njegov »za nas« s križa bude trajno među nama prisutan u presvetoj Euharistiji, te da danas s katolicima diljem svijeta toj Isusovoj prisutnosti iskazujemo javnu zahvalnost, odanost i poklon. Pozvao je nazočne neka srcem budnim u vjeri i raskajanom savješću slave ovo sveto otajstvo, te da Božjem milosrđu povjere ono što ih je udaljilo od Isusova djela ljubavi.

U homiliji biskup je podsjetio da pored različitih inicijativa koje ljudi poduzimaju da poboljšaju uvjete života, postoji i Božja inicijativa savezništva s čovjekom koja ga uzdiže do najviše razine očovječenja, o kojoj govore naviještena misna čitanja. Mojsije u prvom čitanju tumači svojim sunarodnjacima da Bog s njima želi sklopiti savez, koji im jamči blagoslov i sreću ako budu vjerno obdržavali deset „riječi“ saveza, to jest deset zapovijedi. Savez je zapečaćen krvlju žrtvovanih životinja koju je Mojsije polio po dvanaest stećaka, znak 12 plemena Izraelovih, i kojom je poškropio narod. Isus pak u naviještenom evanđeoskom ulomku, slaveći Pashu u Dvorani posljednje večere, obznanjuje učenicima kako Bog sklapa s ljudima novi i vječni savez u krvi svoga Sina po žrtvi njegove ljubavi na križu, i uspostavlja novi Božji narod, kojem su temelj dvanaestorica apostola. Biskup je istaknuo kako je euharistija znak i prisutnost te savezničke Božje ljubavi među nama, po kojoj se očituje i ostvaruje Crkva, te da ona usred svijeta razdirana teškim proturječnostima i protivljenjima upravo u euharistijskim slavljima trajno svjedoči konačnu Božju pobjedu ljubavi nad zlom i smrću te predstavlja njezin početak. Euharistija je najdragocjenija stvarnost koja postoji na zemlji, jer ona nije samo znak one ljubavi u kojoj je sklopljen novi i vječni savez između Boga i čovjeka, nego i njegovo ostvarenje, kazao je biskup.

Zapitao je nazočne vjernike, na čemu temelje sigurnost svoga života. Protumačio je kako iz iskustva znademo da oni koji traže životnu sigurnost u materijalnom bogatstvu, društvenoj moći ili nekim drugim ovozemaljskim stvarnostima redovito završe u nutarnjoj praznini i nezadovoljstvu. Potaknuo je prisutne neka im slavljenje svete mise i primanje svete pričesti bude najčvršći temelj postojanja na zemlji, jer u njoj primaju moćni Isusov „za čovjeka“ koji pobjeđuje i smrt. Pozvao ih je da primanjem svete pričesti u ovom slavlju i procesijom koja će uslijediti posvjedoče Isusu Kristu kako svjesno i opredijeljeno žele živjeti u savezu ljubavi s njime, te da je on čvrstina njihova postojanja i njihova jedina nada.

Nakon misnog slavlja uslijedila je tijelovska procesija čija je središnja postaja bila ispred zgrade Biskupskog dvora na glavnom požeškom Trgu Presvetog Trojstva, na kojoj su vjernici  pjesmom, zahvalom i molitvom iskazali svoj poklon euharistijskom Isusu Kristu. Procesija je nastavila hod do franjevačke crkve Duha Svetoga, gdje je bila završna tijelovska postaja. Biskup je zahvalio svim sudionicima slavlja što su vjerničkim srcem složili prelijepi požeški mozaik vjere, odanosti i ljubavi prema Isusu Kristu. Posebno je zahvalio djeci i mladima, koji su svojom odjećom, laticama cvijeća i na drugi način iskazivali Isusu počast.