Svetkovina Presvetog Srca Isusova – Dan svećeničkog posvećenja

Poštovana i draga braćo svećenici, dijecezanski i redovnički!

U petak, 8. lipnja slavimo svetkovinu Presvetog Srca Isusova, koja je po odredbi sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije ujedno i Dan svećeničkog posvećenja. Zaustavimo se toga dana pred iznenađujućom činjenicom da nam je Bog iskazao veliko povjerenje kad nas je izabrao i pozvao da budemo svećenici, posvjedočio da računa s nama, unatoč našim slabostima, te mu zahvalimo za taj nezasluženi dar. Dan svećeničkog posvećenja potiče nas da se ispitamo kako živimo svoje svećeništvo. Nastojimo li svakodnevnom molitvom u duhu Apostolove preporuke raspirivati milosni dar Božji koji je u nama po polaganju ruku (usp. 2 Tim 1,6)? U najnovijoj Apostolskoj pobudnici Gaudete et exsultate papa Franjo podsjeća kako je za vršenje našeg poslanja potrebna parezija, to jest žar, smjelost, evangelizatorski polet (broj 129 i 130). Svim srcem ga trajno od Boga tražimo. S tim je povezana i naša vjernost, iskušavana i učvršćivana u poteškoćama i nevoljama života, koje nas sjedinjuju s Gospodinom u njegovu trpljenju te u svom tijelu dopunjamo što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu (usp. Kol 1,24).

Na Dan svećeničkog posvećenja provjerimo i svoj odnos jednih prema drugima. Zamolimo Gospodina i braću da nam oproste za uvrede koje smo možda nanijeli jedni drugima, napose ogovaranjem i klevetanjem. Molimo jedni za druge, budimo solidarni jedni s drugima, međusobno surađujmo kako bismo svijetu dali svjedočanstvo naše vjere i bili jedni drugima potpora u vršenju zajedničkog nam poslanja u našoj mjesnoj Crkvi.
Neka Gospodin blagoslovi sva naša iskrena svećenička nastojanja oko svetosti života i vjernosti u poslanju. U zajedništvu molitve, od srca vas u Gospodinu pozdravljam.

† Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar