Susret ministranata Požeške biskupije u Voćinu

U voćinskom svetištu, 22. lipnja održan je susret ministranata Požeške biskupije. Program je započeo okupljanjem ministrantskih skupina i molitvom u svetišnoj crkvi. Potom je Marijan Pavelić, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, održao katehezu o duhovnom pozivu. Dvojica kolegijaša ministrantima su predstavila Kolegij Požeške biskupije, a dvojica aspiranata iznijela su svjedočanstvo o svom duhovnom pozivu. Središnja točka susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.
Biskup je pozdravio nazočne svećenike, đakone, bogoslove i ministrante, izrazivši radost što su unatoč kiši došli na svoj godišnji susret u Voćin, ustvrdivši da kiša ne može pokvariti ono što nose u svom srcu. Zahvalio im je za vjerno služenje Isusu Kristu kod oltara. Rekao je da je osobito radostan što su se na ovom hodočašću ministrantima pridružila petorica đakona Požeške biskupije koji će sutra u požeškoj Katedrali biti zaređeni za svećenike, na što su ih nazočni ministranti pozdravili snažnim pljeskom. Biskup je spomenuo da su i đakoni koji će sutra biti zaređeni za svećenike nekoć bili ministranti, koji su osluškivali svoje srce i uz pomoć Isusove Majke prepoznali Božji poziv. Poželio je da svaki pojedini ministrant ima takvo srce koje zna slušati ono što mu Bog govori. Pozvao ih je da danas zajedno s Isusovom Majkom zahvale Bogu za dar duhovnih zvanja.
U homiliji biskup Antun se osvrnuo na sinoćnju pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije nad Argentinom. Ustvrdio je da je pobjedom od 3 : 0 hrvatska nogometna reprezentacija postala slavna u svijetu, a nama u domovini priredila veliku radost. Podsjetio je ministrante da ljudi, time što se raduju sportskim pobjedama, svjedoče kako su stvoreni za velike Božje pobjede, te da nam valja o njima razmišljati. Ustvrdio je da je Bog najveću pobjedu, onu nad smrću, ostvario za nas na Isusovu križu. Podsjetivši na istinu da smo rođenjem ušli u svijet u kojem postoji natjecanje između dobra i zla, te da onaj tko ne uspije pobijediti zlo, ostaje zarobljenikom smrti, biskup je naglasio da je Isus sa Zlim zaigrao najveću utakmicu, kako mi ne bismo ostali njegovim zarobljenicima i gubitnicima. Pozvao je ministrante da u životnoj utakmici ne dopuste Zlom da ih uvuče u svoju igru, nego da cjelovito budu Isusovi igrači dobrote i ljubavi, te s njime budu pobjednici. Podsjetio ih je kako svojim opredjeljenjem da kao ministranti budu blizu oltara trajno svjedoče da žele biti dionicima one pobjede u kojoj je Isus Krist svojom ljubavlju na križu nadvladao Zloga. Poručio im je da idu najboljim putem onda kad su čvrsto povezani s Isusom Kristom i da neće izgubiti životnu utakmicu ako mu ostanu vjerni, sada kao ministranti, a kasnije na drugim razinama života. Još je pozvao ministrante da se na ovom hodočašću obnove u radosti i ponosu što su ministranti, revni služitelji oltara na kojem Isus obnavlja žrtvu svoje pobjede na križu i čini ih njezinim dionicima.
Biskup je podsjetio na riječi sv. Pavla u prvom čitanju da Bog surađuje s onima koji ga vole, te kazao da ta apostolova tvrdnja napose vrijedi za nazočne svećenike kao i za đakone koji će sutra biti zaređeni za svećenike. Oni svjedoče da su razumjeli koliko ih Bog voli jer ih je pozvao da krenu svećeničkim putem, te su se spremno odazvali. Ustvrdio je da ima i onih koji su se na početku odazvali i krenuli tim putem, ali su onda odustali, i slikovito rečeno, izgubili utakmicu svoga duhovnog poziva. Rekao je da će petorica đakona u sutrašnjem svećeničkom ređenju ostvariti veliku pobjedu prvog dijela svoje životne utakmice. Međutim, naglasio je, pred njima se otvara njezin drugi dio u kojem po vjernosti Bogu u svom svećeničkom poslanju trebaju ostvariti konačnu pobjedu. Pozvao je ministrante da u toj utakmici njihova svećeničkog poslanja zdušno navijaju, tako da za njih mole zajedno s Isusovom Majkom, kojoj je on na križu predao ljubljenog učenika, i na neki način svakog svećenika. Marija je prva moliteljica za sve one koji nastoje biti vjerni Isusu Kristu i s njime biti pobjednici u utakmici života, poručio je biskup. Nazočne svećenike, đakone, bogoslove i ministrante povjerio je njezinu zagovoru, te poželio da se Božje posinstvo, primljeno u svetom krštenju, po njihovoj suradnji i vjernosti poptuno ostvari, i da po njima Hrvatska bude lijepa domovina, puna Božje blizine i ljudske radosti.
Na svršetku misnog slavlja biskup je zahvalio Isusovoj Majci što u Voćinu okuplja služitelje oltara: svećenike, đakone, bogoslove i ministrante, a njima je zahvalio što su unatoč kiši sudjelovali na ovom hodočašću srcem ispunjenim vjernošću Isusu Kristu. Zahvalio je voćinskom župniku Mladenu što se sjetio i 46. obljetnice biskupova svećeničkog ređenja. Na sve ministrante, na lijepo i dobro što čine u školi, obitelji i župi, a osobito na njihovo služenje oltaru zazvao je Božji blagoslov te im zaželio ugodne ljetne praznike.
Nakon kraćeg odmora i okrjepe ministranti su se ponovno okupili u crkvi gdje su im trojica mladih svećenika iznijeli svjedočanstvo o svom duhovnom pozivu. Program je završio zabavnim pub kvizom koji je vodio Marijan Pavelić.