Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Slavonskom Kobašu

Na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju 24. lipnja, prigodom slavlja zaštitnika Župe Slavonski Kobaš, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje i tom prigodom podijelio sakrament sv. Potvrde trideset i šestero kandidata. Na slavlju je sudjelovao arhiđakon Posavskog arhiđakonata Antun Prpić te svećenici Novokapelačkog dekanata na čelu s dekanom Goranom Mitrovićem. Predstavnici krizmanika uputili su biskupu pozdrav, uručili cvijeće i dar. Potom je i župnik Goran Kovačević izrazio biskupu dobrodošlicu, zahvalivši mu na pohodu. Biskup je, uvodeći u euharistijsko slavlje, čestitao vjernicima svetkovinu svetog Zaštitnika, zahvalio na izrazima dobrodošlice i darovima te u kratkom razgovoru s krizmanicima provjerio njihovu spremnost za sveto slavlje. Dekan Goran Mitrović izvijestio je biskupa o provjeri krizmaničkog znanja koja je bila minulih dana, rekavši kako su kandidati uz dobro znanje posvjedočili i privrženost Crkvi.
U homiliji biskup je rekao kako je Ivan Krstitelj i danas izazovan jer svoj život nije organizirao po diktatu onodobnog javnog mnijenja, kralja Heroda, rimskog cara ili drugih moćnika, nego se u slobodi opredijelio za Božji model, i u njem ostvario cilj i smisao postojanja. Spomenuo je kako je svetkovina svetog Zaštitnika prigoda u kojoj bi se slavonsko-kobaški vjernici trebali osobno i zajednički ispitati po kojem modelu ostvaruju čovjeka. Podsjetio je da je naša društvena stvarnost slična Ivanovoj, označena borbama pojedinačnih i grupnih interesa, ideološkim podjelama i sukobima, medijskim manipulacijama, koje nas žele uvjeriti kako u Hrvatskoj ništa ne valja i kako se ništa ne može učiniti. Istaknuo je kako današnji evanđeoski ulomak tvrdi da je Ivan Krstitelj rastao i duhom jačao te je biskup kazao da je to put kojim se uz Božju pomoć i danas može ozdraviti stanje određenih društvenih nemoći. Spomenuo je kako taj „rast“ ima osobitu važnost za krizmanike koji su na početku životnoga puta i koji trebaju stići do cilja i smisla života. Podsjetio je da svaki vozač automobila mora dobro proučiti kojim putem može stići do cilja i da mu danas u tom pomaže navigator kojega treba pozorno slušati i po njem se ravnati. Kazao je kako je čovjeku za njegov put potrebno slušati i slijediti nutarnji navigator kojem je ime Duh Sveti, a koji je prisutan u našoj savjesti te jedino tako možemo stići do konačnog cilja i smisla života. Pripomenuo je kako društvo počesto guši taj Božji glas koji nam svakodnevno šapće te ostaje dramatično pitanje hoćemo li se dati zavesti sustavima i ideologijama koje ne priznaju nutarnje dimenzije ljudskoga bića, ili ćemo poput Ivana Krstitelja, živeći slobodu, poštenje, slušajući glas savjesti i srca, unatoč svim protivštinama, stići do cilja i smisla našega postojanja.
Novi čovjek, nastavio je biskup, ne nastaje iz okolnosti u kojima živi, nego iz nutrine srca, iz slobode koja je odlučilo ići s Bogom, iz srca koje nastoji oko svega onoga što je dobro i plemenito, te se u tim Božjim koordinatama ostvariti kao potpuni ljudi. Podsjetio je krizmanike da im Isus Krist u sakramentu svete Potvrde želi darovati svoga Duha, kako bi učvrstio njihovo duhovno biće, te ne prevagne u njima ranjenost zlom, nego njegova pobjeda. Pozvao ih je da se danas odvažno svrstaju na Božju stranu, budu ljudi čvrstoga duha i savjesti, te koračaju Isusovim putem kojim su započeli hoditi u svom krštenju. Još je biskup dodao da će po sakramentu svete Potvrde oni biti potpuno ugrađeni u živi organizam Isusove Crkve te ih je potaknuo da živeći sakramentalnim životom i sudjelujući redovito na svetoj misi budu trajno hranjeni njegovom snagom i s njim budu pobjednici.
Pri koncu misnoga slavlja biskup je zahvalio roditeljima krizmanika za prihvaćanju dara života njihove djece te na njihovu odgoju u vjeri. Župniku i njegovim suradnicima zahvalio je za sve što čine kako bi slavonsko-kobaška župa bila živi dio Božjeg naroda, te je na sve zazvao Božji blagoslov. Posebnu čar i jedinstvenost slavlju u Slavonskom Kobašu dali su krizmanici odjeveni u bogate narodne nošnje.