Oproštaj od učenika osmog razreda Katoličke osnovne škole u Požegi

U ponedjeljak, 2. srpnja, u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održana je svečana podjela svjedodžbi učenicima koji su ove godine završili osmi razred u Katoličkoj osnovnoj školi. U sklopu programa također je podijeljen niz nagrada i priznanja učenicima za razna postignuća.
Na početku programa koji je vodio prof. Ivan Šarić, nakon svečanog intoniranja hrvatske državne himne „ Lijepa naša“ koju su izveli članovi Zbora Katoličke osnovne škole pod dirigentskom palicom prof. Ljube Šolić i klavirskom pratnjom prof. Antona Ećimovića, prisutnima se obratio ravnatelj Škole vlč. Želimir Žuljević. On je pozdravio sve prisutne, napose osmaše i njihove roditelje. Na poseban način je pozdravio i osnivača Škole požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića te mu zahvalio na svemu što čini za Školu, a na taj način i za učenike, roditelje i djelatnike. Također je zahvalio i prvom ravnatelju Škole, sadašnjem predstojniku Nacionalnog ureda za katoličke škole na doprinosu i vrijednostima koje je kao prvi ravnatelju utkao u Školu u njezinim počecima. Svoj pozdravni govor ravnatelj Žuljević završio je obraćajući se samim osmašima, uputivši im poticajne misli prema riječima sv. Majke Terezije. Poželio im je da u svom daljnjem životnom putu budu žice tj. kablovi kojima će teći struja Božje ljubavi.
Potom je učenica Nora Šarić pročitala je pjesmu Gustava Krkleca „Srebrna cesta“, a učenica Magdalena Černušak pjesmu Antuna Branka Šimića „Molitva na putu“. Nakon što su razrednici predali svjedodžbe svim učenicima, biskup dr. Antun Škvorčević dodijelio je nagrade učenicima koji su svih osam godina prošli s 5,00. Ove je godine bilo pet takvih učenika, točnije učenica, a to su Hana Boban, Iva Miličević, Nika Miličević, Mirta Puss i Nora Šarić. Biskup je rekao da su ove učenice dokaz kako se talenti dani od Boga, uz malo truda, mogu ostvariti. Zatim je spomenuo kako je proteklih dana putovao u Suboticu. Tako putujući kroz nepregledna bačka žitna polja, razmišljao je što je to potrebno da od jednog zrna nastane klas. Uz vlagu i sunce, zaključio je, postoji neka mistična tišina u kojoj klica raste u stabljiku i konačno klas s mnmogo zrnja. Biskup je kazao osmašima da će najviše rasti u molitvenoj tišini svoga srca, po pristunosti Duha Svetoga. Poželio im je da na svom životnom putu rastu visoko, do Neba.
Uslijedile su dodjele nagrada i priznanja. Najvrjednija priznanja dobile su Hana Boban i Tena Korov koje su proglašene učenicama generacije po izboru razrednog vijeća, odnosno prema izboru samih učenika. Osim spomenutih učenika i učenica nagrade i priznanja dobili su i brojni drugi učenici za razna postignuća ostvarena ponajviše na raznim županijskim i državnim natjecanjima. Uz biskupa i ravnatelja motivirajuće i pozdravne govore održali su i razrednici osmih razreda Davorka Olić Mikić i Josip Blagojević, a program je zaključen kako je i počeo – pjesmom.