Dvadeset i prva obljetnica utemeljenja Požeške biskupije

U homiliji biskup Antun je povezao potragu za radnicima danas u Hrvatskoj iz koje su se iselili brojni ljudi s Isusovim tvrdnjom u današnjem evanđelju da je radnika malo u žetvi Gospodnjoj. Upitao je kakve to radnike Isus traži, a odgovor je pronašao u ulomku prvog čitanja iz Djela apostolskih, u kojem su Pavao i Barnaba u Antiohiji Pizidijskoj najprije tamošnjim Židovima a zatim poganima naviještali da je Bog u Isusu Kristu pobijedio smrt, i da je u njegovu uskrsnuću uspostavio konačno dostojanstvo i puninu čovjekova postojanja. Rekavši kako ovih dana hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom svog izbornika na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji nastoji ostvariti pobjedu u sportskoj igri, biskup je ustvrdio da Isus u današnjem evanđeoskom ulomku šalje sedamdesetidvojicu svojih učenika da ljudima svjedoče kako je njihova konačna pobjeda ostvarena njegovom mukom, smrću i uskrsnućem, i da ih pozovu da kao radnici na Božjoj njivi zaigraju Božju igru u kojoj će sigurno biti pobjednici. Naglasio je kako kršćani svojim radom na Božjoj njivi pomažu ljudima da povjeruju Božjoj riječi, uđu u zajedništvo koje se zove Crkva i na taj način postignu vječni život.

Biskup je podsjetio nazočne da se među onima koji su zaigrali kao Božji igrači, na osobit način ističu slavenski apostoli sveti Ćiril i Metod, zaštitnici Europe, koje danas slavimo a živjeli su u 9. stoljeću. Ustvrdio je da njih dvojicu nikakve spletke njihovih protivnika nisu spriječile da budu pravi Isusovi navjestitelji. Došli su u Rim upoznati papu Hadrijana s poteškoćama na koje su nailazili u svom evangelizacijskom radu, i zamoliti ga da ih u tom radu podrži, što je papa i učinio. U međuvremenu je Ćiril u Rimu preminuo i bio sahranjen u rimskoj crkvi sv. Klementa, a Metod se po papinom nalogu vratio u slavenske krajeve i kao biskup u Sirmiumu nastavio svoje evangelizacijsko poslanje. Biskup je ustvrdio da su sveta braća Ćiril i Metod zaorali duboku brazdu i u nju zasijali sjeme Isusova Evanđelja koje raste sve do naših dana, a papa Ivan Pavao II. – kako smo čuli u njegovu Apostolskom pismu o utemeljenju Požeške biskupije – povjerio je nama da nastavimo njihovo preslavno djelo evangelizacije. Izrazio je radost što u Požeškoj biskupiji ima mnogo Božjih radnika, koji najprije nastoje oblikovati svoj osobni život po evanđeoskim mjerilima, a onda ga na različite načine drugima svjedoče. To su u prvom redu svećenici i vjeroučitelji kao prvi biskupovi suradnici u njegovu navjestiteljskom poslanju, zatim sestre redovnice i svi drugi vjernici koji u dubini svoga srca osjećaju da je potrebno pripadati Isusu Kristu u njegovoj Crkvi po zajedništvu u svojoj Požeškoj biskupiji. Biskup je poručio nazočnima da danas želi s njima sabrati duhovne nîti koje su otkane u samim počecima Požeške biskupije. Povjerio im je kako je potaknut evanđeljem blagdana sv. Ćirila i Metoda u kojem Isus govori o žetvi i radnicima, odlučio na današnji dan prije 21. godinu u biskupski grb staviti dvanaest žitnih klasova, aludirajući time na evangelizacijsku zadaću koju ima nova biskupija u smislu Isusove riječi o žetvi i na žitom plodnu požešku „Zlatnu dolinu“ u kojoj ima sjedište nova Biskupija. Jednako tako, spomenuo je da je nadahnuće za biskupijsko geslo „Krist danas i uvijek“, koje su vjernici tijekom minulih godina trajno pjevali u različitim prigodama, pronašao u ulomku poslanice Hebrejima koji je toga dana čitao u službi Jutarnjih hvala. Također im je kazao da je molitvu sv. Ćirila, koja se nalazi u Službi čitanja ovoga dana, usvojio kao svoju vlastitu svakodnevnu molitvu. Rekao je da riječima spomenute molitve želi zaključiti homiliju:

„Gospodine Bože moj, koji si stvorio sve vrste anđela i duhovne sile, nebo razapeo i utvrdio zemlju, i sve stvari iz nebitka preveo u bivovanje, koji uvijek uslišavaš one koji vrše tvoju volju, koji se tebe boje i drže se tvojih zapovijedi, usliši moju molitvu i sačuvaj svoje vjerno stado kojemu si na čelo postavio mene nesposobnog i nevrijednog slugu svoga. Oslobodi ga bezbožne i poganske zlobe onih koji hule protiv tebe. Uništi trojezično krivovjerje i umnoži svoju Crkvu i sjedini sve i učini da izabrano ljudstvo bude složno u tvojoj pravoj vjeri i pravom ispovijedanju i u njihova srca udahni riječ svoga nauka. Jer tvoj je dar ako si nas nedostojne uzeo za vjesnike evanđelja Krista tvojega tako da potičemo na dobra djela i radimo što je tebi milo. One koje si mi dao tebi kao tvoje izručujem. Vladaj njima svojom moćnom desnicom i štiti ih svojim krilima da svi hvale tvoje ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.“