Duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije

Od 3. do 5. srpnja 2018. godine u Domu sv. Augustina u Velikoj održane su duhovne vježbe za pedesetak vjeroučitelja laika i odgojiteljica u vjeri, koje je vodio isusovac Ivan Matić, župnik Župe Presvetog srca Isusova u Zagrebu, a sudjelovalo je četrdeset sedmero sudionika. Neposredno pred početak duhovnih vježbi Robert Mokri, predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije sudionicima je u kratkim crtama predstavio voditelja i zaželio im plodonosne duhovne vježbe.
Duhovne vježbe započele su zazivom Duha Svetoga za ispravno raspoloženje duha, a voditelj je nazočne uveo u program duhovnih vježbi te ih upoznao s osnovnim pojmovima ignacijanske duhovnosti. Govoreći o važnosti vjeroučiteljskog poziva rekao je da vjeroučitelji ne samo žive među mladim generacijama i prenose im znanje, nego i puno više od toga. Na primjeru života sv. Ilije i biblijskih tekstova potaknuo ih je na unutarnje promišljanje i vjernost Bogu. Vjeroučitelj je često poput proroka Ilije koji se mora suočiti s različitim životnim poteškoćama i iskušenjima te se vraća na brdo Horeb, mjesto susreta s Bogom, kako bi primio snagu za susret s ljudima i onima koji su ga progonili. Vjeroučitelji se trebaju pitati vraćaju li se na izvor susreta s Bogom? Jesu li svjesni da je Bog u njihovim srcima? Koliko često otvaraju svoje srce za istinski susret s Gospodinom? Prema načelima ignacijanskih duhovnih vježbi, mnoge odgovore mogu pronaći u promišljanjima o dva temeljna pitanja: »tko je čovjek?« i »kakav je svijet?«. Čovjek je biće stvoreno i ovisno o Bogu koje nema mogućnost samospasenja, nedovršeno je biće koje se ne može ostvariti samo svojim naporima te je usmjeren prema Apsolutnome. Njegovo ostvarenje moguće je tek u zajedništvu s drugima, a u konačnici jedino s Bogom. Svijet kao okoliš čovjekova ostvarenja, ljudskog i vjerničkog, predstavlja mu u isto vrijeme i vrijednost ukoliko ga dovodi do Boga, ali i opasnost ukoliko ga od Boga odvlači. Uvijek je potrebno birati ono što čovjeka vodi više prema Bogu i ne dati se zarobiti nebitnim stvarima, jer je čovjek uvijek pozvan na više, na veću ljubav. U tom duhu vjeroučitelji su imali promišljati o tome što njih osobno zarobljava i sprječava da napreduju. Tijekom duhovnih vježbi imali su priliku za osobni razgovor s voditeljem, kao i prigodu za svetu ispovijed.
Na svršetku duhovnih vježbi, 5. srpnja vjeroučitelji i vjeroučiteljice te odgojiteljice u vjeri sudjelovali su na misnom slavlju u požeškoj Katedrali koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u prigodi 21. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezinoga prvog biskupa.