Zajednički pastoralni programi tijekom ljeta 2018.

I ovog ljeta pred nama su zajednički pastoralni programi o kojima vas želim obavijestiti, te pozvati da na njima sudjelujete zajedno s vjernicima koji su vam povjereni.

1. U Domu sv. Augustina u Velikoj od 3. do 5. srpnja 2018. održat će se duhovne vježbe za vjeroučitelje laike u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri. Voditelj duhovnih vježbi je isusovac Ivan Matić, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Zagrebu.

2. U četvrtak, 5. srpnja 2018. slavimo 21. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa. Zahvalno euharistijsko slavlje u 18.30 sati u požeškoj Katedrali predvodit će biskup Antun.

3. U subotu, 4. kolovoza 2018. na hodočašću u svetište Majke Božje Tekijske u Petrovaradinu održat će se spomen 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine za Srijemsku biskupiju te se očekuje da na njem sudjeluju svećenici i vjernici Požeške biskupije koji su u mogućnosti. Mogućnost za svetu ispovijed i prigodni predprogram započinje u 15 sati, a središnje euharistijsko slavlje je u 19.00 sati nakon kojega slijedi marijanska procesija.

4. U nedjelju, 5. kolovoza 2018. slavimo Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Toga dana u svim župama Požeške biskupije slavit će se mise zahvalnice za domovinu, a misu zahvalnicu za domovinu, za poginule i nestale hrvatske branitelje u požeškoj Katedrali u 9.00 sati predvodit će dijecezanski biskup.

5. Od 3. do 9. kolovoza 2018. održat će se ljetni susret bogoslova Požeške biskupije na Košljunu (otok Krk). Na završetku susreta bogoslovi će u Požegi sudjelovati na proslavi blagdana sv. Lovre, zaštitnika naše Biskupije.

6. U predvečerje blagdana sv. Lovre, u četvrtak 9. kolovoza 2018. u crkvi sv. Lovre karitasovi volonteri s mladima iz župa grada Požege te aspiranti i bogoslovi Požeške biskupije u 19.00 sati sudjelovat će na molitvenom bdijenju.

7. Na blagdan sv. Lovre, u petak, 10. kolovoza 2018. središnje biskupijsko slavlje u svečevoj crkvi u Požegi u 10.00 sati predvodi mons. Kiro Stojanov, skopski biskup. Budući da je sv. Lovro i zaštitnik našega Biskupijskog Caritasa, na slavlju će s drugim vjernicima sudjelovati i caritasovi volonteri iz svih naših župa, biskupijski stipendisti, korisnici caritasove kuhinje u Požegi, a nakon slavlja će za njih u Dvorani Sv. Terezije biti priređen prigodni program, na kojem će kao i prijašnjih godina biti otvoren natječaj za stipendije Biskupijske zaklade za pomoć studentima i učenicima u školskoj godini 2018./2019.
8. Od 10. do 13. kolovoza 2017. u Domu sv. Augustina u Velikoj održat će se ljetni susret svećeničkih aspiranata Požeške biskupije, koji počinje bdijenjem u požeškoj crkvi sv. Lovre u predvečerje svetkovine sv. Lovre.

9. U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak, 14. kolovoza 2018. u Kloštru kod Slavonskog Kobaša euharistijsko slavlje u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Nakon euharistijskog slavlja slijedi marijanska procesija.

10. Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, u srijedu, 15. kolovoza 2018. održava se Hodočašće obitelji s brojnom djecom u Voćin. Svečano euharistijsko slavlje u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup.

11. U ponedjeljak, 20. kolovoza 2018. na hodočašće u Voćin kreću pješaci iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata. U požeškoj crkvi sv. Lovre u 14.00 sati primit će blagoslov, i pod vodstvom vlč. Marijana Pavelića nastaviti hod prema Stražemanu, gdje će sudjelovati na euharistijskom blagoslovu prigodom završetka dana župnog klanjaja. Sutradan, u utorak, 21. kolovoza, u 5.00 sati ujutro nastavljaju hod prema Voćinu, a pridružit će im se i drugi hodočasnici iz požeškog i posavskog kraja.

12. U utorak, 21. kolovoza 2018. u svim župama naše Biskupije slavi se blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Požeškog, Posavskog i zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste u Voćin. Središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup. Na svršetku misnog slavlja uslijedit će procesija s likom Gospe Voćinske.

13. Od 23. do 30. kolovoza 2018. u Pleternici se održava Devetnica Gospi od Suza. Svake večeri je sveta misa u 19.00 sati. Prije svete mise je duhovni predprogram s molitvom svete krunice, a nakon mise klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.

14. U četvrtak 30. kolovoza 2017. prije početka nove školske godine vjeroučitelji Požeške biskupije okupit će se u 10.00 sati u crkvi sv. Lovre na misno slavlje koje će predvoditi dijecezanski biskup. Nakon misnog slavlja vjeroučiteljima će biti podijeljeni kanonski mandati za poučavanje vjeronauka u školi.

15. U petak, 31. kolovoza 2018. slavimo blagdan Gospe od Suza. Toga dana Marijini štovatelji hodočaste u Pleternicu. Misno slavlje u 19.00 sati predvodi msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit uz sudjelovanje drugih biskupa naše Crkvene pokrajine. Na svršetku misnog slavlja uslijedit će procesija s likom Gospe od Suza. Ovim hodočašćem spomenut ćemo se 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine za Požešku biskupiju.

16. U petak, 7. rujna 2018. u predvečerje blagdana Rođenja BDM – Male Gospe, održava se hodočašće na Gospino polje (kod Bilog Briga), gdje misno slavlje u 19.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija s Gospinim likom.

17. Iste večeri, u petak, 7. rujna 2018. u 19.00 sati je slavlje u Kutjevu u čast Gospe Kutjevske, nakon kojeg će uslijediti procesija s Marijinim likom, a na blagdan Rođenja BDM, u subotu, 8. rujna u 11.00 sati slavlje predvodi dijecezanski biskup.

18. Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu, u subotu, 8. rujna 2018. u vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata hodočaste u Voćin. Svetu misa u 18.30 sati predvodi dijecezanski biskup, a potom će uslijediti procesija s likom Gospe Voćinske.

19. Dana 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu održava se Treći nacionalni susret obitelji pod geslom »Obitelj – izvor života i radosti« na kojem će sudjelovati svećenici i vjernici Požeške biskupije.

20. U subotu, 22. rujna 2018. s početkom u 9.30 sati u Požegi u Dvorani sv. Terezije održat će se Biskupijski dan na koji će se u Požegi okupiti svećenici, đakoni, bogoslovi, vjeroučitelji, članovi župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, te članovi molitvenih zajednica, crkvenih udruga i pokreta. Istoga dana u 20.00 sati na trgu ispred Katedrale mladi vjernici Požeške biskupije sudjelovat će na glazbeno-duhovnom programu pod geslom „Otvorite vrata Kristu“ po uzoru na prošlogodišnji susret mladih u predvečerje Trećega euharistijskog kongresa, na kojem će nastupiti poznate pjevačke skupine mladih iz Hrvatske te iz Požeške biskupije. Susret će završiti posjetom kapeli sv. Ivana Pavla II. u katedralnoj kripti te klanjanjem pred Presvetim u Katedrali

Radujući se susretima s vama na programima tijekom ljeta, želim vam radosne trenutke odmora, uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

† Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar