Susret ravnatelja Katoličkih škola u Požeškoj biskupiji

U Dvorani Sv. Lovre u Biskupskom ordinarijatu u Požegi, 7. srpnja pod predsjedanjem Ivice Žuljevića, predstojnika Ureda za katoličke škole, održan je redoviti ljetni susret ravnateljâ katoličkih škola Požeške biskupije. Na susretu je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević, osnivač spomenutih škola. Nakon molitve biskup Antun je pozdravio sve nazočne ravnatelje, a osobito novoga ravnatelja Katoličke osnovne škole u Požegi Franu Barišića. Rekao je da je smisao ovog susreta da se ravnatelji osvrnu na aktualno stanje u svojim školama te da zajednički promisle što je potrebno učiniti u pripravi za iduću školsku godinu. Zahvalio je ravnateljima, njihovim suradnicima i svim kolektivima u katoličkim školama na području Požeške biskupije za otvorenost kojom su pristupali mladim ljudima, i za svjedočanstvo života kojim su ih, dok su im prenosili različita školska znanja, oduševljavali za evanđeoski sustav vrijednosti. Zahvalio je dosadašnjem ravnatelju Katoličke osnovne škole u Požegi Želimiru Žuljeviću za njegovo četverogodišnje služenje na toj dužnosti, i poželio mu uspjeh u novim službama koje preuzima. Također je zahvalio Ivici Žuljeviću, predstojniku Ureda za katoličke škole, za sve što je činio prateći ravnatelje u njihovim nastojanjima, te je sudionicima susreta zaželio je dobar i uspješan rad.
Zahvalivši biskupu na riječima pozdrava i ohrabrenja, predstojnik Žuljević je u ime nazočnih ravnatelja zahvalio biskupu Antunu za njegovo nastojanje i doprinos da katoličke škole budu prepoznatljive ne samo u Požeškoj Biskupiji, nego i širom Domovine. Ujedno mu je čestitao 21. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i njegova ređenja za prvoga požeškog biskupa. Izložio je dnevni red susreta, a onda je svaki pojedini ravnatelj prikazao stanje u svojoj školi, izvijestio u kojoj mjeri je ostvaren njezin plan i program i kakvi su rezultati ostvareni u minuloj školskoj godini, te je iznio prijedloge što se kani poduzeti u pripravi iduće školske godine.
Nakon toga biskup Antun je iznio određena pojašnjenja s obzirom na vjeronauk kao školski predmet u katoličkim školama. Ustvrdio je kako vjeronauk u katoličkim školama, za razliku od drugih škola, nije usmjeren samo na učenike, nego i na učitelje te sve druge djelatnike, sa ciljem da se u svima njima promiče kršćanska kultura u najširem smislu riječi. Pojasnivši da je kultura čovjekov pokušaj da u nekom prostoru i vremenu konkretizira svoj život, biskup je ustvrdio da govorimo o kršćanskoj kulturi onda kad čovjek svoj život u svim njegovim dimenzijama nastoji konkretizirati na kršćanski način. Potaknuo je ravnatelje da trajno nastoje pronalaziti načine da vrijednosti kršćanske kulture budu zastupljene u planovima i programima njihovih škola. Naglasio je važnost da u katoličkim školama, uz obrazovanje djece i mladih, bude snažno prisutan i njihov odgoj u kršćanskoj kulturi i evanđeoskim vrijednostima. Kao primjer načina na koji se očituje i promiče kršćanska kultura i opredijeljenost biskup je naveo slavljenje velikih kršćanskih blagdana poput Božića i Uskrsa, kao i hodočašća u Voćin i druga svetišta, te je s tim u svezi pozvao ravnatelje da promisle na koje je sve načine moguće oduševiti učenike i djelatnike da ti događaji ne budu izraz samo nekoga tradicionalnog folklora, već sastavni dio njihovih vrijednosnih opredjeljenjâ. S jedne strane, poštivati slobodu mladih ljudi, a s druge strane nastojati motivirati njihovu slobodu da se opredijeli za nešto što je vrijedno, to je pravo umijeće, ars vivendi, naglasio je biskup. Govoreći o službi duhovnika, biskup je kazao da je njegova prisutnost u katoličkim školama diskretne naravi, odnosno da je duhovnik osoba kojoj se učenici, nastavnici i svi drugi djelatnici škole uvijek mogu s povjerenjem obratiti za savjet i pomoć u osobnim i egzistencijalnim pitanjima svoga kršćanskog života. Na susretu je bilo govora i o potrebi da se na temelju dosadašnjeg iskustva definira način provođenja produženog boravka kao obveznoga sastavnog dijela odgojno-obrazovnog plana i programa u određenim razredima katoličkih osnovnih škola na području Požeške biskupije.