Sprovod Marije Cvitić, majke svećenika Đure Cvitića

U ponedjeljak, 16. srpnja, na mjesnom groblju u Golobrdcima pokopana je Marija Cvitić, majka svećenika Đure Cvitića. Sprovodne obrede i misu zadušnicu u mjesnoj kapeli Krista Kralja predvodio je generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević u zajedništvu s petnaestak svećenik koji je pročitao sažalnicu požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića.

U Sažalnici biskup Antun kaže:
„Velečasni Đuro!

Preminula je Vaša cijenjena Majka Marija. Primite izraze moje bratske blizine i dubokog kršćanskog suosjećanja, koje svjedočim Vašoj braći i sestrama Stjepanu, Ivanu, Ani i Marini, njihovim obiteljima, rodbini i drugima koji za plemenitom pokojnicom tuguju.

Prigodom Lazarove smrti, njegova sestra Marta rekla je Isusu: “Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro” (Iv, 11, 22). Tamo gdje je prisutan Isus Krist, pobjednik nad smrću, smrt nema posljednju riječ. Vaša majka Marija cijeloga svoga zemaljskog života na različite je načine očitovala svoju vjernost Isusu Kristu. U braku sa suprugom Antunom koji je započela prije šezdeset godina, rodila je petoro djece i odgajala ih u vjeri. Na poseban način molitvom i žrtvom pratila je Vas na svećeničkom putu. Radovala se što su joj djeca zasnovala obitelj i bila ponosna zbog brojne unučadi i praunučadi. Usred nemalih obiteljskih obveza uvijek je imala vremena za Boga i Crkvu, što je očitovala svojom suradnjom sa svećenicima u brizi za kapelu Krista Kralja u Golobrdcima. S posebnim ju je marom uređivala, pripravljala sve potrebno za liturgijska slavlja, predvodila pjevanje u svetoj misi, molila krunicu napose na svibanjskim i listopadskim pobožnostima. Od srca zahvaljujem majci Mariji za požrtvovno i vjerno služenje obitelji i Crkvi. Nakon prošlogodišnjeg srčanog udara, svoju žrtvu prikazivala je Bogu u Domu za starije i nemoćne osobe u Velikoj, u ozračju vjere primanjem svetih sakramenata. Sve je učinila da Isus Krist bude u središtu njezina života, te duboko vjerujem da je u svojoj tjelesnoj smrti odložila prolaznost, patnju i bol te sada s Pobjednikom nad smrću uživa onu puninu života za kojom je na prolazu ovom zemljom svom dušom čeznula.

Neka je Svemogući Bog odjene u neraspadljivost svoga uskrslog Sina Isusa Krista i zagrli svojom beskrajnom ljubavlju za svu vječnost. Vama i svima koji tuguju za majkom Marijom, neka Gospodin udijeli obilje svoje utjehe.

Ostajem s Vama povezan u molitvi za Vašu majku Mariju, te Vas bratski u Gospodinu pozdravljam“, zaključuje biskup Antun.