Biskup krstio sedmo dijete obitelji Hadela u Vrbju

U nedjelju, 29. srpnja požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je župu Sv. Josipa u Vrbju i tijekom misnog slavlja u župnoj crkvi krstio dječaka Marka, sedmo dijete u obitelji Mihaela i Ane Hadela. S njim su koncelebrirali Željko Volarić, domaći župnik i dekan Novogradiškog dekanata i Ivan Rončević, tajnik požeškog biskupa. Na početku misnoga slavlja župnik Volarić je izrazio dobrodošlicu i radost zbog biskupova dolaska, na što se je biskup zahvalio rekavši kako je uvijek lijepo doći u Vrbje i osjetiti snagu njihova vjerničkog srca koje i njega obogaćuje, napose zbog onih koji se uistinu iskreno trude biti vjerni Bogu. Radost koju nam je priuštio uspjeh naših nogometaša na svjetskom nogometnom prvenstvu, lako može preći u stanje prigovaranja i kukanja, ali Krist nas želi od toga osloboditi, on je taj koji nas je svojom žrtvom na križu izvukao iz osuđenosti na smrt, stoga nam euharistijsko otajstvo pruža neizmjernu radost, kao i što nas raduje opredijeljenost za život obitelji Hadela, istaknuo je biskup.

U homiliji biskup je kazao kako je rođenje novoga čovjeka jedan od najvećih razloga radosti,  jer je to i Božja pobjeda među nama. Zato je dobro preispitati se kakva je naša ljestvica vrednota, koje su to vrednote u našem osobnom, obiteljskom i nacionalnom životu kojima se radujemo i oko kojih se trudimo?  Osvrnuvši se na riječi evanđelja, biskup je istaknuo kako je Isus zabrinut za ljude koji su gladni i da on s obzirom na to pitanje nešto i poduzima: Zahvaljuje Bogu za pet ječmenih kruhova i dvije ribice, dijeli ih ljudima, nahranivši tako pet tisuća ljudi, a još je preostalo dvanaest punih košara. Budući da im je dao kruha za badava, narod ga želi učiniti kraljem, ali Isus bježi u osamu jer ne želi biti vladar po njihovu modelu. Isus time jasno tumači da je čovjek  biće gladno trbuhom želucem, i da si mora priskrbiti jelo da se nasiti. Bog je stvorio i zemlju te dao  mogućnost da ova zemlja prehrani milijarde ljudi. Međutim, postoji činjenica ljudske sebičnosti te unatoč obilju proizvedena kruha, danas u svijetu ima jako puno gladnih ljudi, jer oni koji ga imaju ne znaju dijeliti. Isus nas ne uči kako proizvesti kruh, nego kako ga dijeliti s drugima, živjeti s naslova ljubavi. Jer gdje god je ljubav a djelu, tamo je obilje života. To nam svjedoči i ova obitelj čija je ljubav umnožila više od kruha, život sedmoga djeteta, ustvrdio je biskup.

Govoreći o gladnom želucu koji se može napuniti kruhom, Isus nas upozorava na dublju čovjekovu glad: Ako je pun želudac, a srce prazno, nema sreće. Ako je puno srce, a prazan želudac, bit će sreće unatoč tome, jer ondje gdje postoji ljubav sigurno će se naći mogućnost napuniti i želudac. Tamo gdje vlada sebičnost, na djelu je duhovno umiranje, umnaža se besmisao, zaključio je biskup. Pozvao je nazočne da promisle jesu li možda žrtve vlastite sebičnosti te da se čvršće odluče biti moćni ljubavlju, po kojoj će prepoznati istinu o sebi i ostvariti ljepotu postojanja. Biskup je zaključio: Želio bih da svatko od nas bude biće smisla, jer smo u konačnici njega gladni! Postižemo ga kad smo srca ispunjena ljubavlju i kad tu puninu dijelimo s drugima. Ovi roditelji sa sedmim djetetom podijelili su međusobnu ljubav, povjerovala da se isplati žrtvovati za novi život i tako postali ljudi nutarnje punine, smisla. To je hrvatska šansa, zaključio je biskup.

Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao supružnicima Hadela na krsnom preporođenju njihova djeteta, a sve nazočne potaknuo da poštuju i pomažu obitelji s brojnom djecom. Zahvalio je župniku Volariću za ono što redovito nastoji činiti u suradnji sa župljanima i vjernicima koji s njime surađuju na izgradnji župnog zajedništva.

Nakon svete mise biskup Antun se susreo sa članovima obitelji Hadela, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je uručio darove a roditeljima novčani prilog.