Na Veliku Gospu obitelji s brojnom djecom hodočastile u Voćin

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, 15. kolovoza u Voćinu je održano osmo hodočašće obitelji s brojnom djecom. Na početku svečanoga euharistijskog slavlja požeški biskup Antun Škvorčević izrekao je pred likom Gospe Voćinske poklike Isusovoj Majci, na koje su hodočasnici odgovarali pjevajući „Blažena ti što povjerova“. Pozdravljajući svećenike, sestre redovnice, i sve druge vjernike, biskup im je čestitao svetkovinu uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. S osjećajima posebne zahvalnosti i poštovanja pozdravio je obitelji s brojnom djecom, te je ustvrdio kako su one u službi života po uzoru Marije služiteljice života. Rekao je da su po njima na ovom hodočašću prisutne žrtve njihove bračne i obiteljske ljubavi te ih je pozvao na molitvu da Bog po zagovoru Isusove Majke blagoslovi njihovo zajedništvo i udijeli im radost.

U homiliji biskup Antun je ispripovjedio kako se nedavno susreo s članovima dviju obitelji s brojnom djecom, koje su na njegov upit kako žive i kako nastoje organizirati svoju svakodnevicu odgovorile da nastoje od Boga učiti što trebaju raditi. Nadovezujući se na njihovu misao,  biskup je ustvrdio da Bog nije ravnodušan prema svome stvorenju, napose prema čovjeku radi kojeg je sve stvorio, te je ostvario spasenjsko djelo putem rođenja svoga Sina odvijeka, izabravši Mariju za njegovu roditeljku, i po njemu svojom moćnom ljubavlju ušao u ljudske nemoći, preuzeo ih na sebe i preobrazio. Rekao je kako su mu spomenute obitelji posvjedočile da su se one upravo rađanjem djece opredijelile ići Božjim putem, i tako dati svoj doprinos hrvatskoj budućnosti i Božjoj vječnosti. Biskup je poručio obiteljima s brojnom djecom da je njihovo dostojanstvo i snaga upravo u tome što u Hrvatskoj promiču kulturu života, nasuprot onima koji su se svrstali na stranu kulture smrti.

Ustvrdio je da prvo čitanje iz Knjige Otkrivenja donosi dramatični prizor u kojem apostol Ivan ocrtava onodobnu stvarnost, koja je i danas takva: s jedne strane žena roditeljka, a s druge sedmeroglavi zmaj, protivnik života, koji želi uništiti njezino dijete. Međutim, Bog je spasio ženu i dijete od zmaja. Biskup je rekao da je sv. Ivan u liku žene prikazao Crkvu koja je bila progonjena, jer služi Sinu rođenom od Djevice Marije u kome je spasenje, a kojega Zli želi ukloniti iz ljudske povijesti i promiče kulturu sebičnosti i smrti. Crkva se Božjom snagom odupire inicijativama i projektima Zloga. Njezina moć je Isus Krist u kojem nam je zajamčena pobjeda života nad smrću, o kojoj govori apostol Pavao u ulomku Prve poslanice Korinćanima, naviještenog u drugom čitanju, a koja se dogodila u Isusovoj smrti na križu. Biskup je ustvrdio da je ta ista ljubav s Isusova križa na svoj način prisutna i u svakom braku u kojem muž i žena žive svojevrsnu Isusovu razapetost na križu kad služe životu i njegovoj pobjedi. Život ne može drugačije pobijediti, nego ljubavlju koja se žrtvuje, naglasio je biskup. Podsjetivši nazočne supružnike na veličinu poslanja koje im je Bog dodijelio, potaknuo ih je da budu ponosni na to služenje te im je čestitao na opredjeljenju za žrtvu služenja životu, zbog koje u Hrvatskoj ima nade da neće pobijediti kultura smrti. Podsjetivši nazočne da su svakodnevno primorani birati koje će opredjeljenje živjeti, u što će ulagati svoje snage i što u konačnici žele postići načinom života za koji su se opredijelili, biskup im je poželio da se na ovom hodočašću obnove i budu u svojoj slobodi prosvjetljeni poput Marije, koja je znala uvijek birati ono što je Božje, i po cijenu križa i patnje. Pozvao ih je da budu u Hrvatskoj naraštaj koji s Bogom stavlja čovjeka u središte svojih nastojanja i uvijek spremno ustaje u obranu ljudskog života.

Govoreći o susretu dviju trudnica, Marije i Elizabete koje vjeruju Bogu i raduju se porodu, o čemu govori naviješteni evanđeoski ulomak, biskup je ustvrdio da se to na svoj način događa  uvijek kad žena iz vjere u Boga prima djecu kao njegov dar, a u odgoju im otkriva kako su ona zamisao Božje ljubavi i žive radost zbog Božjeg djela u njihovoj djeci.  Potaknuo je nazočne neka se u tom duhu zalažu da se u Hrvatskoj donose zakoni koji promiču kulturu života istaknuvši, da nitko nema pravo ubiti tek začeto dijete u ime pogrešnih argumenata kako ono zapravo još nije čovjek. Ako se već u malom žiru krije gorostasni hrast koji će iz njega izrasti, kako se onda neki usuđuju reći da u tek začetom djetetu nije već prisutan čovjek u kojeg će se ono razviti, upitao je biskup i pozvao sudionike slavlja da s još većom zauzetošću vjere, opredijeljeni za život, uvjeravaju ljude da se ne poigravaju sa životom i ubijaju začeto dijete u majčinoj utrobi. Pozvao je nazočne da s Marijom, majkom života, mole za bračne drugove da budu hrabri darovatelji života a za javne djelatnike, da nikada ne donose zakone protiv života i čovjekova dostojanstva. Isusovu pak Majku, koja se sa svojom slobodom opredijelila biti suradnica s Bogom na pobjedi života, zamolio je da svima prisutnima pomogne ići u životu njezinim putem.

Iza popričesne molitve uslijedila je procesija središtem Voćina s likom Gospe Voćinske, a po povratku u crkvu biskup je predvodio čin predanja naših obitelji Isusovoj Majci. Na kraju  je izrazio uvjerenje da će obitelji s brojnom djecom s ovog hodočašća ponijeti u srcu onu puninu koju je u njih unio Isus Krst zagovorom svoje Majke, Gospe Voćinske, te je na sve njih zazvao Božji blagoslov.

Nakon podnevnog odmora i okrjepe obitelji s brojnom djecom okupile su se u Hrvatskom domu u Voćinu, gdje je za njih održan prigodni program. Biskup Antun im je i ondje uputio riječ pozdrava, zahvale i ohrabrenja. Najprije se zanimao kako su roditelji, njihova djeca i mladi, a onda je izrazio radost što i ovdje može biti s njima, jer su oni nositelji najboljega i najdragocjenijega što Hrvatskoj treba, a to je opredijeljenost za život, na kojoj im je svesrdno zahvalio. Rekao je da nije lako surađivati s Bogom života, ali da je u tome njihova veličina. Posvjedočio im je da ih se svaki dan sjeti u molitvi, i da Bogu povjerava neka ih ne napusti u njihovim poteškoćama. Pozvao ih je da i oni svaki dan mole i na taj način uvode Isusa Krista i njegovu Majku u svoju obitelj. Podsjetio ih je kako  u svojim brigama i poteškoćama nisu sami, nego da ih i Požeška biskupija nastoji duhovno i materijalno pratiti. Zahvalio je svima koje vole obitelji s brojnom djecom i podupiru ih, napose djelatnicima biskupijskoga Obiteljskog centra „Pro vita et familia“ na čelu s voditeljicom Anom Matković, koja je pred novim porodom djeteta, zbog čega su joj nazočni zapljeskali, djelatnicima Biskupijskog Caritasa i svima drugima. Poželio je da ih Bog blagoslovi te uvijek ostanu radosni jer su na njegovoj strani. U prigodnom programu koji je vodio Ivica Rajkovača, tajnik Caritasa Požeške biskupije nastupila su djeca iz požeških, pleterničkih i voćinskih obitelji s pjesmom i kratkim scenskim izričajima.

Na završetku susreta bogoslovi su pomogli u podijeli novčanog dara Požeške biskupije obiteljima s brojnom djecom pred početak nove školske godine.