Susret vjeroučitelja u Požegi na početku nove školske godine

U Požegi je 30. kolovoza održan susret  vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Požeške biskupije prigodom početka nove školske godine. Središnji dio susreta bila je sveta misa u crkvi sv. Lovre koju je predvodio biskup Antun Škvorčević. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup je pozdravio prisutne vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri te im rekao kako su jučer na općoj audijenciji pape Franje u Rimu bili maturanti katoličkih gimnazija Požeške biskupije kojima je Sveti Otac posvijestio važnost njihova odgoja u vjeri, kojemu napose služe vjeroučitelji, svjedočeći im tko su oni po Božjem naumu. Biskup je pozvao vjeroučitelje da provjere s kakvim raspoloženjem započinju novu školsku godinu i služenje mladim naraštajima, te ih je potaknuo da za svoje djelovanje zamole na ovom slavlju Božju pomoć.

U homiliji biskup je  izrazio uvjerenje da su nazočni vjeroučitelji svjesni koliko je njihovo poslanje dragocjeno jer je sudbina Božje riječi na ovim prostorima naše hrvatske domovine stavljena u njihove ruke, a još više u njihovo srce i u njihovu vjernost Isusu Kristu. Također je izrazio uvjerenje da su svjesni kako im mandat za poučavanje vjeronauka u školi nije udijeljen da bi djelovali u svoje vlastito ime, nego u ime Crkve kojoj je Isus Krist povjerio poslanje, a oni postali  njegovim dionicima.  Upozorio ih je na napast da i oni postanu poput onih u Hrvatskoj koji se bave samo negativnostima, zarobljeni vlastitom sebičnošću i zloćom. Povezao je to s Isusovom evanđeoskom prispodobom o potkopanoj kući te je pozvao nazočne da budu budni i ne dopuste Zlom da ih potkopa u izgrađivanju njihova bića i u njihovu vjeroučiteljskom poslanju. Govoreći o ulomku iz Prve poslanice Korinćanima naviještenom u prvom čitanju, u kojem Pavao sebe predstavlja kao apostola Isusa Krista, a Korinćane naziva svetima, izabranima i posvećenima u Isusu Kristu, koje je Bog obdario obilnim duhovnim darovima (karizmama), biskup je pozvao vjeroučitelje da darove kojima ih je Bog obdario ne zadrže sebično za sebe, nego njima obogate Crkvu kao vjerni i razumni Božji sluge, o kojima Isus govori u današnjem evanđeoskom ulomku. Poručio im je da su najbolji sluge onda kad drugima svjedoče kako su ishranjeni Božjom riječju i da su ljudi ne samo velikog znanja, nego i duboke vjere, koji pomažu mladima i djeci da Isusa Krista izaberu za svoju sudbinu. Upozorio je na Isusovu tvrdu riječ o zlim slugama čiji je udes među licemjerima. Kazao je vjeroučiteljima kako je potrebno provjeriti gube li svoj identitet jer možda u svom poslanju žive licemjerno, te govore o vjeri a sami nisu vjerni Bogu. Pozvao ih je da na početku nove školske godine obnove svoju vjeru u Isusa Krista, te da s još većim žarom u svom vjeroučiteljskom poslanju na župnoj i biskupijskoj razini svjedoče svoju ugrađenost u život Crkve.

Pri završetku svete mise biskup se zahvalio dosadašnjem predstojniku Katehetskog ureda Robertu Mokrom, te predstavio novoga predstojnika Roberta Kupčaka kojega je preporučio njihovim molitvama i suradnji. Potom je uručio kanonske mandate za poučavanje katoličkog vjeronauka u školi te odgojiteljicama u vjeri. Po primitku mandata svi vjeroučitelji i odgojitelji u vjeri predvođeni biskupom uputili su svoju vjeroučiteljsku molitvu Bogu, povjeravajući mu svoje navjestiteljsko poslanje.

Nakon svete mise vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri krenuli su u Dvoranu sv. Terezije Avilske gdje su imali kratki program. Kratkim izlaganjem predstavio im se novi predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak te je progovorio o događanjima vezanima uz život Biskupije, rad u školi kao i o aktualnim pitanjima vezanima uz vjeroučiteljsko poslanje.