Biskup krstio šesto dijete obitelji Marinović u Starom Petrovom Selu

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 2. rujna župu sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu i predvodio središnje nedjeljno euharistijsko slavlje tijekom kojega je krstio Marka, šesto dijete Mate i Antonije Marinović. Na početku slavlja pozdrav i zahvalnost biskupu za pohod Župi izrazio je župnik Ivan Nikolić, spomenuvši značenje rođenja šestog djeteta u obitelji Marinović usred demografske krize u Hrvatskoj. Zahvalivši za župnikovu dobrodošlicu, biskup Antun je rekao kako život nije ljudski proizvod, nego Božji dar na kojem supružnici surađuju svojom žrtvom i ljubavlju. Čestitao je roditeljima Marinović što su po šesti puta postali dionicima Božje stvarateljske moći te primili u život maloga Marka. Zahvalio im je na tom opredjeljenju te rekao kako njihovo dijete u krštenju povjeravamo Isusu Kristu i njegovoj moći jačoj od smrti.

U homiliji biskup je podsjetio kako na svima razinama našeg ljudskog života postoje pravila kojih se trebamo držati da bismo mogli biti organizirano i uspješno društvo. Za primjer je naveo ulazak Hrvatske u Europsku uniju koji je bio povezan s prihvaćanjem određenih zakona, kao i povlačenje novca iz europskih fondova koje je uvjetovano poštivanjem određenih pravila sve do najmanjih pojedinosti. Povezao je to s naviještenim svetim čitanjima, rekavši kako postoje pravila koja je Bog upisao u našu savjest kojih se trebamo držati da bismo postali Božjim saveznicima i dionicima one punine života za koju nas je Bog stvorio. Istaknuo je Isusovu zabrinutost za one ljude koji govore o tim pravilima na izvanjskoj razini a to nema pokriće u iskrenosti njihova srca, nego su sastavni dio prijetvorne igre za potrebe vlastitih društvenih samopotvrđivanja. Biskup je istaknuo kako su se roditelji Marinović oduprli općem mnijenju u našem društvu s obzirom na brak i obitelj, osluškivali Boga u svojoj savjesti te su  još jednim rođenjem svoga djeteta posvjedočiti da su hrabri Božji suradnici u prihvaćanju novog života. Potaknuo je vjernike da mole kako u njima ne bi prevlada taktika zla i sebičnosti u kojoj ostajemo gubitnici, nego surađuju s Bogom, žive po njegovim pravilima upisanima u savjest te u Hrvatskoj bude više života.

Pri koncu misnog slavlja biskup je čestitao obitelji Marinović i cijeloj župnoj zajednici na krsno preporođenom djetetu. Roditeljima je poželio da budu radosni i ponosni na svoje opredjeljenju za život, a sve nazočne je potaknuo da žive po Božjim pravilima i budu pobjednici. Zahvalio je župniku i njegovim suradnicima na svemu što čine u župnoj zajednici te je na sve zazvao Božji blagoslov.

 

Po završetku misnog slavlja biskup se u osobnom susretu s obitelji Marinović zanimao za njihovu obiteljsku situaciju, djecu potaknuo da budu marljiva i vrijedna u školskoj godini koja započinje te im uručio darove i novčani prilog.