Deseta generacija učenika Katoličke osnovne škole u Požegi

Katolička osnovna škola u Požegi započela je 3. rujna s novom nastavnom godinom. Tako je u Školu ušlo i za svoje klupe sjelo 319 učenika, a uz one već znane, stare učenike, u školske je klupe po prvi put sjelo i trideset i sedmero novih učenika, đaka prvaka desete generacije ove Katoličke škole.

      Na ulazu u Školu prvašiće su dočekali njihovi prijatelji iz drugog razreda, njihove učiteljice Zrinka Bešlić i Monika Kir Petričević te novi ravnatelj Katoličke osnovne škole  Frano Barišić. Svi su ih redom pozdravljali i sa širokim osmjehom upućivali u prostoriju školske blagovaonice gdje je za njih i njihove roditelje upriličen prigodni program.

Početak programa uveličao je zbor Katoličke osnovne škole pjesmom Pjevat ću gospodu svom pod dirigentskom palicom profesorice Ljube Šolić. Nakon toga je učenike i roditelje pozdravio novi ravnatelj profesor Frano Barišić i zaželio im dobrodošlicu. Rekao je kako je i on svojevrsni prvašić jer mu je ovo prvi dan na novoj dužnosti. Zahvalio je roditeljima na ukazanom povjerenju što su djecu upisali u Katoličku osnovnu školu, rekavši im kako je uvjeren da su dobro odlučili jer je dijete u Katoličkoj školi učenik imenom i prezimenom, a ne samo broj. Izričući nadu i želju za uspješnom suradnjom učenika, roditelja i Škole na zadovoljstvo svih, riječ je predao osnivaču Škole, ocu biskupu dr. Antunu Škvorčeviću.

Biskup je rekao djeci da im upravo počinje jedno novo razdoblje života na koje je zazvao Božji blagoslov. U šali je napomenuo kako mu se čini da su jutrošnje munje i gromovi svojevrsni pozdrav Neba đacima prvacima. Potom je uputio riječ prisutnim roditeljima, predstavivši novog ravnatelja. Naglasio je da je Katolička škola posebna po odgojno-obrazovnom projektu utemeljenom na evanđeoskom poimanju čovjeka. Reko je da katolička škola nije privatna jer nije osnovana radi profita, a nije ni nekakvi zatvoreni geto, nego otvorena ustanova koja  stavlja na prvo mjesto odgoj mladog čovjeka prema Isusovu modelu. Još je spomenuo da katolička škola ima odgojno-obrazovnu zajednicu koja nastoji navedeni projekt provoditi i da pri tom važnu ulogu imaju roditelji koji surađuju s djecom i učiteljima kako bi se na taj način djeci omogućio rast u cjelovitosti njihova duhovno-tjelesnog bića. Po završetku biskupovih riječi izveden je splet recitacija i pjesama.

Na koncu programa je prvašima i njihovim roditeljima pedagoginja Draženka Rotim predstavila djelatnike Škole i učiteljice koje su potom poimence prozvale djecu i povele ih svaka u svoj razred gdje je susret i završio kratkim druženjem.