Katoličke škole u Virovitici započele novu školsku godinu

Na početku nove školske godine biskup Antun Škvorčević predvodio je 6. rujna slavlje zaziva Duha Svetog u crkvi sv. Roka u Virovitici, na kojem su sudjelovali učenici i djelatnici virovitičke Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u zajedništvu s roditeljima učenika obiju škola. Koncelebrirali su Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Mario Večerić ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici, Ljubiša Krmar vjeroučitelj u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji kao i svećenici franjevci koji pastoralno djeluju u župi sv. Roka. Pozdravljajući nazočne, biskup se posebno obratio učenicima prvog razreda Katoličke osnovne škole, kazavši kako je za njihovu cjelovitu izgradnju i rast tijekom započete školske godine potrebna Božja pomoć, svjetlo i snaga Duha Svetoga.

U homiliji biskup je spomenuo učenicima da će i u ovoj školskoj godini, uz roditelje, učitelje i prijatelje, u svladavanju školskog gradiva susresti brojne osobe, koje su otkrile određene zakonitosti našeg postojanja, prirode ili svemira, ali da je posebno važno omogućiti Isusu Kristu da ih prati na njihovu životnom putu. Obrazložio je to činjenicom da je on umro za njih i pobijedio smrt, te zavrjeđuje njihovo osobito povjerenje. Potaknuo ih je da mu pruže danas svoju mladenačku ruku i čvrsto s njime hode, napose u poteškoćama tijekom nove školske godine, i neka poput Petra u današnjem evanđeoskom ulomku nastoje činiti ono na što ih on poziva. Naime, Petar je cijelu noć ribario i ništa nije ulovio. Isus ga poziva da na njegovu riječ poveze na pučinu i baci mrežu, te se dogodilo čudo obilnog ulova. Biskup je podsjetio učenike da katoličke škole Požeške biskupije imaju za svoje geslo upravo Isusovu riječ u današnjem evanđelju upućenu Petru: „Duc in altum“ – Povezi na pučinu“. Kazao je mladima kako ostajući na površini života u ravnodušnosti prema sebi i drugima neće ostvariti čovjeka u dimenzijama u kojima se krije njihova sreća i ispunjenje. Povesti u životnom veslanju dublje, šire, više, znači s Isusom Kristom otkrivati tko su oni ponad materijalnih granica našeg postojanja, u svjetlu ljubavi koja je za nas išla dokraja u smrt na križu.

Biskup je istaknuo kako je Isus Krist božanska mudrost, za razliku od mudrosti svijeta o kojoj govori sv. Pavao u današnjem prvom čitanju. U nekoliko primjera protumačio je što je mudrost svijeta, kojom mnogi ljudi na lukav i pokvaren način ostvaruju neke dobiti, ali radeći tako protiv sebe i života. Mudrost Božja, njegov je dar, koji nam pomaže da ono što smo naučili i razumom shvatili ne upotrijebimo protiv sebe i života, nego za svoje osobno dobro i dobro drugih. Protumačio je kako čovjek svojim znanjem može stvoriti atomsku i hidrogensku bombu, ili otkriti duboke odrednice ljudskog bića, ali mu mudrost kaže da ih ne smije primijeniti u djelo ako su one protiv čovjeka i života. Spomenuo je i ekološko pitanje, povezano s time da čovjek ne smije s prirodom i svemirom činiti ono što zna i može, nego ono što je mudro za vlastiti opstanak i prirode oko sebe. Biskup je potaknuo učenike da na poziv sv. Pavla u  današnjem prvom čitanju sve s čime se susreću u školi i životu bude njihovo a oni da budu Kristovi te da se po njemu ravnaju u odnosu prema cijeloj stvarnosti. Pozvao ih je da u svakodnevnoj molitvi druguju s njime i iskuse radost prijateljstva s njime.

Na koncu euharistijskog slavlja biskup je zahvalio svima na sudjelovanju, a djelatnicima obiju škola za požrtvovnost kojom služe mladim ljudima, te svima zaželio blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu.