Predvečerje Male Gospe na Gospinom Polju

Na Gospinu Polju, pred-osmanlijskom lokalitetu iznad Bilog Briga kod Nove Kapele, posvećenom Blaženoj Djevici Mariji, u predvečerje Male Gospe, 7. rujna biskup Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje s brojnim vjernicima iz posavskog dijela Požeške biskupije. Biskup je u pozdravu kazao kako se i ovim slavljem slaže vjernički vijenac odanosti Isusovoj Majci koji započne u Kloštru kod Slavonskog Kobaša, pa preko Voćina, Pleterice i Kutjeva završava u Voćinu na Malu Gospu. Izrazio je radost što okupljeni vjernici svojim raspoloženjem srca stvaraju stanje u kojem se osjeća snaga prisutnosti Isusove Majke. Pozvao ih je da pokajanjem za ono što ih tišti u savjesti budu dublje povezani s Bogom i međusobno kako bi mogli zagovorom Isusove Majke biti što plodniji dionici Isusova otajstva koje slavimo.

U homiliji biskup je ustvrdio da samo okupljanje vjernika na hodočasničkim mjestima ima svoje značenje, jer oni time svjedoče da pripadaju  povijesti koju je pokrenuo Bog i u kojoj je važno mjesto dao nazaretskoj djevojci Mariji, kako bi u Isusu Kristu svakom čovjeku omogućio dioništvo na njegovu životu. Istaknuo je da nas sv. Pavao u današnjem ulomku iz Poslanice Rimljanima uvjerava da Bog ne djeluje usputno, nego planski, što je očitovao na Mariji, da bi nam posvijestio kako je svakoga od nas on smislio i dodijelio nam važnu ulogu u vremenu i prostoru koje nam je dao na raspolaganje. Biskup je hodočasnicima pripomenuo kako nas govor u Hrvatskoj, koji ustrajava na tome da kod nas ništa ne valja i ništa se ne može, umrtvljuje te ne poduzimamo ono što je moguće. Marijin primjer nas ohrabruje da nitko od nas ne gubi vrijeme na ono što je negativno, nego i u najskromnijim okolnostima svoga života iz svijesti da nas je Bog postavio u njih nastoji, povezan s njime ostvarivati ono što može, te tako učiniti da Hrvatska bude bolja. Djelovati iz svijesti Božje nazočnosti u našem životu čini nas moćnima i čuva da ne budemo žrtve negativnosti.

Nakon popričesne molitve krenula je mala povorka s Gospinim likom kroz mnoštvo hodočasnika koji su joj upaljenim svijećama iskazivali odanost, klicali i upućivali molitve. Na kraju je biskup zaključio molitvom predanja Isusovoj Majci. Župnik i voditelj svetišta Stjepan Bakarić zahvalio je biskupu za predvođenje slavlja a pojedincima i skupinama za pomoć u uređenju svetišnog prostora.