U Kutjevu proslavljen blagdan Male Gospe

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu  Majke Božje Kutjevske. Na početku slavlja biskup Antun je pred Gospinim likom uputio molitveni pozdrav Isusovoj Majci, a brojni hodočasnici su odgovarali pjevajući poklik »Blažena ti što povjerova!« Pozdravljajući potom nazočne svećenike i Marijine štovatelje biskup im je čestitao svetkovinu Marijina rođenja, a žiteljima Kutjeva na čelu s nazočnim  gradonačelnikom čestitao je Dan Grada. Poručio im je da ih je na ovo slavlje okupila Marija koja uvijek iskazuje razumijevanje za njihove tjeskobe, jer je puna majčinske ljubavi, te ih upućuje da njenom sinu Isusu Kristu, jedinom spasitelju čovjeka, povjere sve terete i nevolje života, poželjevši da s ovog susreta otiđu oslobođeni iznutra i radosni što nisu sami na svom životnom putu. Pozvao ih je da u molitvi povjere Isusovoj Majci svoje obitelji, Crkvu i Domovinu.

U homiliji biskup je rekao hodočasnicima da Marija i ovdje u Kutjevu s njima zapodijeva topli, brižni, majčinski razgovor, podsjećajući ih tko su oni u Isusu Kristu, te da se s ovog hodočašća neće vratiti kućama prazni. Tumačeći naviještenu Božju riječ, biskup je istaknuo koliko je važno da ne dopustimo biti duhovno zagušeni površnim i pojednostavljenim pristupima čovjeku u javnim medijima, na političkoj i drugim razinama društvenog života u Hrvatskoj, nego da povjerujemo Božjoj riječi kako je Isus Krist, rođen od Blažene Djevice Marije jedini moćan pobijediti zlo i smrt, te da on može biti naš mir ako ga poput Marije stavimo na prvo mjesto u svom osobnom, obiteljskom i javnom životu. Pozvao je nazočne da na ovom hodočašću provjere koje su mjesto u svom životu dali Isusu Kristu i za što se zauzimaju obiteljski i javno, kakve perspektive otvaraju svojim opredjeljenjima. Potaknuo ih je da mole  kako bi u našoj domovini bilo političara, gospodarstvenika i drugih javnih djelatnika koji se u svom djelovanju neće ravnati po diktatu javnog mnijenja nametnutog u interesu određenih ideologija i interesnih skupina, nego po Isusovim evanđeoskim vrijednostima, i koji će se  – ponosni na svoju kršćansku vjeru – zauzimati za moralna načela u osobnom i javnom životu. Izrazio je uvjerenje da nazočni hodočasnici osjećaju kako se u Hrvatskoj mnogo toga može pokrenuti na bolje, ako u dubini svoga bića budemo spremni svoje srce oslobađati od negativnosti, sebičnosti i zla. Zamolio je Mariju, koja je stoljećima u ovom svetištu ljudima posredovala Božju istinu o čovjeku, da i danas majčinski  svakom hodočasničkom srcu približi veličinu života po Bogu, i da im svojim zagovorom pomogne u skladu s time živjeti.

Na svršetku misnog slavlja biskup je poručio hodočasnicima da Bog može u njima stvoriti novo životno stanje, preobraziti njihovu nemoć u pobjedu ako vjerno surađuju s njime, te im je poželio da bude blagoslovljeno sve ono što će nastojati u tom pogledu činiti.