Glazbeno duhovni program mladih u Požegi “Otvorite vrata Kristu”

Ispred katedrale Sv. Terezije Avilske u Požegi na istoimenom Trgu, 22. rujna navečer prigodom Biskupijskog dana o 21. obljetnici uspostave Požeške biskupije održan je Glazbeno-duhovni program mladih pod nazivom „Otvorite vrata Kristu“, na kojem je sudjelovalo više od dvije i pol tisuće mladih iz svih dijelova Požeške biskupije, kao i drugih ljubitelja duhovne glazbe. Na početku programa skupina mladih uz pjesmu „Jesus Christ you are my life“ donijela je iz Katedrale na pozornicu veliki „Križ mladih“ za kojim  hode mladi prigodom njihova Biskupijskog križnog puta. U prvom dijelu programa održan je koncert duhovne glazbe na kojem je nastupio kao Biskupijski zbor mladih sa svojih sedamdesetak članova, uz vodstvo prof. Marije Milinković. Biskupijski zbor mladih osnovan je prošle godine u prigodi Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa te je kao plod Kongresa nastavio sa svojim redovitim djelovanjem. Ovogodišnji Biskupijski bend proširen je s puhačima i gudačima na četrnaest članova, a od pjevača u prvom dijelu koncerta nastupili su domaći solisti Ivana Galović, Marko Marić i maturantica Katoličke gimnazije u Požegi Dorotea Markanjević.

U drugom dijelu koncerta nastupili su gosti Alan Hržica, iz molitvene zajednice »Srce Isusovo« iz Zagreba; Petar Buljan, iz molitvene zajednice »Božja pobjeda« iz Zagreba te Matej Galić iz Osijeka. Njih je pratio bend poznatih glazbenika hrvatske glazbene scene: Andrej Grozdanov na el. gitari, Marijo Bilić na bas gitari, Stjepan Habunek na klavijaturi i Mario Klarić na bubnjevima, a Biskupijski zbor mladih pjevao je i kroz sve njihove izvedbe. U sredini koncerta Krunoslav Siroglavić, povjerenik za pastoral mladih Požeške biskupije, izrekao je prisutnima nekoliko rečenica koje je sv. Ivan Pavao II. uputio mladima na svojim apostolskim pohodima u Hrvatskoj i zaključio ih molitvom. Program koncerta vodili su Lea Glasnović i prof. Miroslav Paulić.

Nakon koncerta, u drugom dijelu programa, mladi su uz pjesmu Krist na žalu najprije pohodili kapelu sv. Ivana Pavla II. u kripti Katedrale i ondje pred relikvijom svetog Pape, utemeljitelja Požeške biskupije i zaštitnika mladih, uputili Bogu molitvu za Požešku biskupiju i za svoje osobne potrebe. Potom su se uspeli u Katedralu gdje su do kasnih noćnih sati sudjelovali u klanjanju pred Presvetim Oltarskim sakramentom koje je bilo vrhunac glazbeno duhovnog programa prigodom Dana mladih.                                      Glazbeno-duhovni program mladih »Otvorite vrata Kristu« svojim sadržajem želio je biti iskaz zahvalnosti Bogu na daru utemeljenja Požeške biskupije. Zahvaljujući također na povezanosti sa sv. Ivanom Pavlom II., utemeljiteljem naše Biskupije, večernji program želio je snažnije povezati mlade s Papinim likom  i promicati među njima njegov kult.