Biskup sudjelovao na međunarodnom kongresu Renovabisa u Berlinu

U prostorima Katoličke akademije u Berlinu  od 26. do 28. rujna održan je 22. međunarodni Kongres Renovabisa na temu „Sjećanje i polazište – Putovi k pomirenju u Europi“. Povod za navedenu temu je 100. obljetnica završetka I. svjetskog rata, koja je na svoj način stvorila sadašnje stanje u Europi. Na kongres je sudjelovalo 260 predstavnika iz 26 zemalja. Među nekoliko sudionika iz Hrvatske bio je i požeški biskup Antun Škvorčević, te đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić a iz Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica. Na programu je bila i proslava 25. obljetnice Renovabisa te svečani oproštaj od umirovljenog dr. Gerharda Alberta koji je tijekom spomenutih godina bio jedan od prvih suradnika u vodstvu ove važne ustanove Njemačke biskupske konferencije.

Upravo je dr. Albert svojim velikim razumijevanjem dao potporu katoličkim školama Požeške biskupije te je Renovabis uložio značajna novčana sredstva u izgradnju i uređenje potrebnih zgrada za njihovo djelovanje. Biskup Škvorčević je izrazio veliku zahvalnost dr. Albertu za sve što je učinio za navedeni projekt Požeške biskupije, susreo  se s glavnim voditeljem Renovabisa dr. Christijanom Hartlom te s nasljednicima dr. Alberta: dr. Markusom Ingenlathom i Burkhardom Hanekeom. U razgovoru s navedenim čelnicima biskup Antun se prisjetio ustrojavanja ove ustanove koja je bila povjerena dr. Leu Schwarzu, pomoćnom biskupu Triera. S njime se požeški biskup upoznao početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je bio tajnik Komisije „Iustitia et pax“ Jugoslavenske biskupske konferencije a biskup Schwarz na čelu istoimene Komisije Njemačke biskupske konferencije. Među ostalim, biskup Škvorčević je tada predložio biskupu Schwarzu a on rado prihvatio da za Renovabisovu kolektu na Duhove 1993. godine u svim njemačkim crkvama kao svojevrsni poticaj na darežljivost bude slika splitske Gospe od Sustjepana (13. st.) iz tada ratom ranjene Hrvatske, te da se ponudi vjernicima da je kupe u obliku razglednice.

Među ostalim aktivnostima tijekom Kongresa u Berlinu biskup Antun je razgovarao i s dr. Jörgom Bastenom, referentom u Renovabisu za Hrvatsku o daljnjoj pomoći katoličkim školama Požeške biskupije i Nacionalnom uredu za katoličke škole pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za projekte trajne formacije učitelja katoličkih škola.