Koncert Jaroslava Tůme u požeškoj Katedrali

U nedjelju, 7. listopada 2018. u Katedrali sv. Terezije Avilske održan je drugi u nizu solistički koncert na orguljama u sklopu orguljaških večeri u Požeškoj Katedrali, na kojem je među  slušateljima bio i biskup Antun Škvorčević. Solističkim koncertom na orguljama predstavio se češki orguljaš iz Praga Jaroslav Tůma. Koncert je započeo skladbom B. A. Widermanna Toccata i fuga u f molu koje je je najpoznatije djelo ovog skladatelja. Potom je koncert nastavljen skladbama B. Janáčeka Koralni preludij „Ein Lämmlein geht und trägt die Schuld“, L. Janáčeka Orguljski solo iz Glagoljaške mise i B. Martinůa Vigilia „Predvečerje“ što je jedina autorova skladba za orgulje koju je nakon njegove smrti dovršio B. Janáček. Zatim je prisutnu publiku orguljaš oduševio improvizacijom na poznatu marijansku pjesmu Kraljice svete krunice, a koncert je završen skladbom J. S. Bacha Fantazija i fuga u g – molu BWV 542.

Jaroslav Tůma rođen je 1956. godine. Koncertni je orgulja i profesor na Akademiji glazbene umjetnosti u Pragu. Nastupa na čembalu, klaviru, pianu i drugim instrumentima s klavijaturama. Dobitnik je mnogih svjetskih nagrada na natjecanjima iz orguljaške imrpovizacije. Na njegovu repertoaru nalazimo osnovne skladbe čeških i svjetskih skladatelja u širokom rasponu stilova od rane renesanse do 21. stoljeća.

Orguljaške večeri u Katedrali nastavljaju se koncertom Milana Hibšera u četvrtak, 11. listopada i završavaju 14. listopada, službom Večernjih hvala u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske, koju će predvoditi Katedralni  zbor.