Požeška biskupija dodijelila stipendije studentima i učenicima

U dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 13. listopada, okupili su se studenti i učenici kojima je Zaklada Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima odobrila stipendije u započetoj školskoj godini. Na susretu je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević koji je nakon molitve pozdravio učenike i studente te posebno zahvalio njihovim roditeljima za žrtvu i ljubav kojom odgajaju svoju djecu. Spomenuo je kako se stipendije već tradicionalno dodjeljuju u pripravi za blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, koja nas potiče da iz velike osjetljivosti za Boga živimo djelotvornu ljubav prema čovjeku.  Podsjetio je  kako je natječaj za stipendije bio otvoren na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa te je trajao do konca rujna. Potom je Upravno vijeće Zaklade razmotrilo 152  molbe pristigle putem Caritasa i donijelo odluku o stipendiranju 107 studenata i učenika.

Pored toga odobrene su stipendije za 37 učenika koji su molili pomoć preko katoličkih škola Požeške biskupije, kojima  pokrivaju troškove produženog boravka, školske kuhinje ili prijevoza. Konačno, odobrene su stipendije za smještaj i prehranu 12 učenika u požeškome Kolegiju te je ukupno 156 osoba koje Požeška biskupija stipendira ove školske godine u iznosu od 720.000,00 kuna. Biskup je spomenuo važnost materijalnih dobara za naš dostojan život, istaknuvši kako ipak na kraju nije pitanje što imamo, nego kakvi smo ljudi, te je potaknuo učenike i studente da se izgrađuju u evanđeoskom vrijednosnom sustavu kroz povezanost s Crkvom u mjestima njihova školovanja. Najavio je da će se susret stipendijanata održati na početku korizme iduće godine. Biskup je zahvalio ravnatelju Zaklade Ivanu Popiću, tajniku Caritasa Ivici Rajkovači te suradnicima u Caritasu za dobro obavljeni posao u pripravi dodjele stipendija.

Potom je ravnatelj Zaklade protumačio na koji način funkcionira mjesečna dodjela novca stipendijantima i pozvao ih da potpišu ugovore o stipendijama.