Bdijenje u požeškoj Katedrali u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske

U predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, grada Požege i Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi, 14. listopada službu prvih Večernjih hvala u požeškoj Katedrali predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa članovima požeškog Stolnog kaptola Sv. Petra, na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, katedralnim župnikom Mladenom Štivinom, svećenicima iz požeških župa i iz središnjih biskupijskih ustanova.

Nakon što su Katedralni zbor pod ravnanjem Maria Večerića i puk naizmjenično otpjevali psalme i kratki otpjev, biskup je izlažući na oltar Svetičin moćnik rekao: „Neka nas ove moći sv. Terezije Avilske, koje svečano izlažemo na oltar naše Katedrale, podsjete na snagu Duha, kojom je ona bila velika u svom krhkom tijelu, i neka nas pomaže njezin zagovor u našim potrebama“, a svi nazočni su odgovorili pjevajući njezine riječi „Samo je Bog dostatan“. Potom je biskup poljubio moći, stavio ih u relikvijar i iskazao im počast kađenjem te uz zvuke svih katedralnih zvona svečano proglasio početak proslave njezine svetkovine.

Na svršetku prvih Večernjih hvala biskup Antun je svim nazočnima čestitao svetkovinu sv. Tereziji Avilske, rekavši da je relikvijar s njezinim posmrtnim ostatcima izložen vjernicima da bi, zagledani u njezino slabo i prolazno tijelo, shvatili kako je Bog u njezinoj slabosti ostvario svoju jakost, te ih je pozvao na molitvu da Bog po zagovoru sv. Terezije to isto ostvari i u njima. Također ih je pozvao da relikviji iskažu svoje vjerničko poštovanje, a osobito da sutradan sudjeluju na euharistijskom slavlju njoj na čast. Potakmuo ih je da se pridruže učenicima Katoličke gimnazije i drugim mladima na molitvenom bdijenju koje oni dalje predvode te je na njih zazvao Božji blagoslov.

Uslijedilo je molitveno bdijenje mladih pod geslom „Ništa neka te ne straši“, koje je predvodio Ivica Bošnjak, duhovnik u Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi, tijekom kojeg su mladi odabranim tekstovima i molitvama sv. Terezije pridružili svoje molitve te ih zajedno uputili Isusu Kristu prisutnom u Presvetom oltarskom sakramentu. U njima su mladi izrazili svoje mladenačke čežnje i brige, kao što su traženje Boga, poteškoće u molitvi, želja za odmorom i sl. U završnom dijelu svim sudionicima su podijeljeni listići s ohrabrujućim riječima sv. Terezije, a svečani i radosni ton bdijenju svojom su pjesmom dali zborovi mladih iz požeških gradskih župa.