Proslavljen sv. Dimitrije u Srijemskoj Mitrovici

Dana 26. listopada, svečanom svetom misom proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici svetkovina sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Katedrale, Srijemske biskupije i Župe. Na slavlju su sudjelovali svi biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine: Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, Antun Škvorčević, požeški biskup te domaći biskup Đuro Gašparović. Pridružio im se Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, Ivan Penzeš, subotički biskup te Đura Džudžar, apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori. Svetu misu je predvodio Ivica Petanjak, krčki biskup koji se trenutačno nalazi na hodočašću s oko 500 svojih vjernika i desetak svećenika pod geslom „Putovima svjedoka vjere i domoljublja“, te su nakon Stare Gradiške u posjetu Srbiji. Koncelebriralo je 40-ak svećenika, a zbog brojnih vjernika slavlje je održano u dvorištu pokraj Katedrale.

Na misi su bili nazočni i predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji kao i lokalne civilne vlasti. Na početku je domaći biskup Gašparović pozdravio sve sudionike slavlja i izrazio iskrenu radost zbog zbog zajedništva velikog broja hodočasnika, napose iz Krčke biskupije.

Biskup  Petanjak, govoreći o prvim vremenima Crkve, osvrnuo se na činjenicu da je negdašnji Sirmium bio rasadište vjere, te širenja Kristove Riječi okolnim krajevima. U tom, za kršćane veoma opasnom vremenu, djelovao je i sv. Dimitrije, đakon, svetac čiji dan danas slavimo. On je, kao i mnogi drugi vjerni svjedoci, radije izabrao smrt, nego zatajenje Isusa Krista. U svome duhovnom rastu trebamo se vratiti na izvore, na Izvor. To nije jednostavno preslikavanje nečijeg života na svoj život ili onog vremena na naše vrijeme. Izvor je uvijek isti, ali na tom izvoru uvijek teče nova voda. Zato se i zove izvor jer je uvijek svježi i uvijek novi, makar je isti. Kad bi na izvoru bila ista voda postala bi žabokrečina i nitko je ne bi poželio piti. Vratite se na svoje izvore i na vrijeme prvih mučenika, znači vratite se njihovom oduševljenju i njihovom zanosu, poručio je biskup Petanjak.

Svečano liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor Župe sv. Dimitrija iz Srijemske Mitrovice, pod vodstvom s. Cecilije Tomkić. Nakon svetog slavlja vrijedni domaćini svim su sudionicima ponudili okrjepu tijekom koje su se mogli bolje međusobno upoznati.