Biskup predvodio slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre

U nedjelju, 28. listopada biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre a koncelebrirao je Želimir Žuljević, rektor navedene crkve, Ivan Popić, kancelar te Ivan Rončević, tajnik. Na misi su sudjelovali i pitomci požeškog Kolegija. U pozdravu biskup je podsjetio kako su ovih dana oživjela groblja u pripravi za svetkovinu Svih Svetih i Spomendan svih vjernih mrtvih, istaknuvši kako se najbolji spomen na naše preminule ostvaruje u svetoj misi kad ih povjerimo Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću te je pozvao nazočne da na takav vjernički način pristupe svojim pokojnima.

U homiliji biskup je kazao da smo noćas vratili kazaljke na satovima za jedan sat unatrag, ali da je Europska komisija odlučila da se idućih godina vrijeme ne mijenja, odnosno da se to prepusti na volju svakoj državi. Biskup je spomenuo kako nas taj povratak na sunčev sustav uvjerava da najbolje činimo kad poštujemo prirodu i njezine zakonitosti, jer kad se u njih dira priroda se zna osvećivati. Naglasio je da to vrijedi i za moralne zakone, napose za poštivanje čovjekova života od njegova naravnog začeća do prirodne smrti.

Potom je na temelju evanđeoskog izvještaja o ozdravljenju slijepca od rođenja i prosjaka Bartimeja sina Timejeva biskup progovorio o čovjeku kao biću svjetla koje mu daje da vidi stvarnost oko sebe. Kazao je kako je uzaludno imati dobre fizičke oči, ako nema svjetla one ne vide te je Isus, ozdravljajući slijepca, osposobio njegove oči za svjetlo, darovao mu vid. Biskup je upozorio kako Isus tumači Bartimeju da ga je  njegova vjera spasila, te pitanje vida postavlja na duboku razinu čovjekova srca. Spomenuo je kako mu je draga tvrdnja Antoinea de Saint-Exupéryja u Malom princu da čovjek najbolje vidi srcem, te je istaknuo da nam srce ne može vidjeti ako u njega ne unesemo svjetlo. Spomenuo je kako je Isus za sebe rekao da je on svjetlo te njegova prisutnost u našem srcu po vjeri daje da vidimo sebe i stvarnost oko sebe u istinskim dimenzijama smisla i cilja našeg postojanja. Pozvao je sudionike slavlja da omoguće svome srcu to Svjetlo, Isusa Krista te im ono ozdravi od sljepoće.

Na svršetku svete mise biskup je kazao da je Isus Krist naše svjetlo, i ako ga ponesemo u svoju svakodnevicu, učinit ćemo ju manje mračnom.