Biskup na slavlju u crkvi sv. Lovre

U nedjelju nakon svetkovine Svih Svetih, 4. studenog biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre. U pozdravu je vjernicima kazao da su blagdani minulih dana očitovali svijest povezanosti između nas i preminulih, između nebeske i zemaljske Crkve te da se ona najdublje ostvaruje u svetoj misi po djelu uskrslog Gospodina u snazi njegova Duha. Pozvao ih je da se uključe u to otajstvo raspoloženjem kajanja i budnosti u vjeri.

U homiliji biskup je podsjetio kako postoje životni prioriteti oko kojih se trudimo u osobnom, obiteljskom i javnom životu, te je pozvao nazočne da provjere kako stoje s obzirom na to pitanje, da ne bi ulagali svoje snage u ono što je sporedno ili bez ikakva značenja. Istaknuo je da će im pri tom biti od velike pomoći Isus Krist koji u današnjem evanđelju tumači učenom pismoznancu kako je čovjek Božji prioritet i kako on postiže najvišu razinu postojanja kad  ljubi Boga na posevmašnji način a bližnjega kao sebe samoga. Kazao je vjernicima neka razmisle što zapravo žele postići u životu, kojim putem, kakvog je trajanja i dometa ono oko čega se trude,  te da dobro definiraju što konkretno  za njih znači ljubiti Boga i bližnjega, kako to ne bi ostalo na teoretskoj razini bez odjeka na njihov život. Spomenuo je kako su ovih dana izbjeglice koji dolaze u Europu jedan od najvećih izazova po kojem se određuje budućnost Europe i Hrvatske i na kojem se lomi pitanje ljubavi prema Bogu i bližnjemu, upozorivši da je to pitanje veoma složeno i da na njega nema laganih odgovora. Još je dodao da zamole Gospodina neka im daruje sposobnost prosuđivati stvarnost s njegovih polazišta i moć da ljube, te već ovdje na zemlji budu dionici onoga što će se u punini ostvarivati u vječnosti.

Na svršetku svetog slavlja biskup je poželio nazočnima da se pokušaju sljedećeg tjedna vježbati u očitovanju ljubavi prema Bogu i bližnjemu, te ih je potaknuo da među ostalim mole i za uspješan pohod hrvatskih biskupa „ad limina“ u Rimu, koji započinje sljedeće nedjelje i traje tjedan dana.